Οι θέσεις του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Τι πρέπει να γνωρίζεται

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Θέσεις που παίρνει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Τι πρέπει να γνωρίζεται

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το μωρό αναπτύσσεται και μεγαλώνει παίρνει διαφορετικές στάσεις σώματος. Καθώς πλησιάζει η μέρα του τοκετού ορισμένες θέσεις είναι πιο ασφαλής από άλλες.

Η ιδανική θέση για ένα έμβρυο λίγο πριν τον τοκετό είναι η κάθετη. Σε αυτή την θέση το κεφαλάκι του εμβρύου είναι στραμμένο προς το έδαφος και κοιτάει προς την σπονδυλική στήλη της μητέρας.

Τα περισσότερα έμβρυα κατασταλάζουν σε αυτή την θέση τον τελευταίο μήνα πριν τον τοκετό. Αυτή τη θέση μπορείτε να την συναντήσετε με τους όρους πρόσθια ινιακή προβολή, ή το πολύ απλό με το κεφάλι προς τα κάτω

Η κάθετη θέση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε παρακάτω όλες τις πιθανές θέσεις που μπορεί να πάρει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Θέσεις του μωρού στη μήτρα

Κάθετη / Πρόσθια Ινιακή Θέση

Όπως είπαμε και πιο πάνω αυτή είναι η ιδανική θέση για ένα έμβρυο πριν τον τοκετό.

Οι πλειοψηφία των εμβρύων έρχονται σε αυτή την θέση λίγο πριν τη γέννηση τους.

Σε αυτή τη θέση το κεφάλι του εμβρύου βρίσκεται στη λεκάνη της μητέρας και κοιτά προς την πλάτη της. Η πλάτη του εμβρύου είναι στραμμένη προς την κοιλιά της γυναίκας.

Αυτή η θέση του εμβρύου σημαίνει ότι το κεφάλι του μπαίνει και ίσως να πιέζει τον τράχηλο της μητέρας, γεγονός που τον ενθαρρύνει να ανοίξει περαιτέρω κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ο γιατρός σας ή μια μαία μπορεί να χαρακτηρίσει αν το έμβρυο βρίσκεται ελαφρώς προς τα αριστερά σε μια μικρή παρέκκλιση ως LOA (Left Occiput Anterior), ή να βρίσκεται ελαφρώς προς τα δεξιά ως ROA (Right Occiput Anterior).

Οπίσθια θέση  / Οπίσθια Ινιακή Προβολή

Η οπίσθια θέση είναι γνωστή σαν τη θέση πλάτη με πλάτη. Εδώ το κεφάλι του εμβρύου δείχνει προς τα κάτω και η πλάτη στηρίζεται στην πλάτη της μητέρας.

Σε αυτή την θέση μπορεί να είναι δύσκολο για το έμβρυο να πάρει θέσει με το κεφάλι προς τα κάτω, κάτι που θα κάνει τη διέλευση του μωρού από την στενή περιοχή της λεκάνης πιο δύσκολη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο αργό τοκετό από την πρόσθια θέση και σε πόνους της μέσης για την γυναίκα.

Ένα έμβρυο είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αυτή την θέση αν η μητέρα περνά μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστή ή ξαπλωμένη όπως για παράδειγμα αν είναι υποχρεωμένες να μείνουν στο κρεβάτι λόγο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Το πίσω μέρος του σώματος ενός εμβρύου είναι πιο βαρύ από ότι το μπροστινό οπότε η έγκυος γυναίκα μπορεί να κατευθύνει το έμβρυο προς την σωστή θέση. Αρκεί να παίρνει κλίση προς την κατεύθυνση που θέλει να μετακινηθεί το έμβρυο.

Εγκάρσια θέση

Σε αυτή τη θέση το μωρό βρίσκεται οριζόντια μέσα στη μήτρα. Τα περισσότερα έμβρυα δεν θα μείνουν σε αυτή την θέση, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού.

Αν ένα έμβρυο βρίσκεται ακόμα σε αυτή τη θέση πριν τον τοκετό τότε είναι απαραίτητη η καισαρική τομή.

Χωρίς την καισαρική τομή υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί κάτι που λέγεται πρόπτωση ομφάλιου λώρου.

Όταν παρουσιάζεται πρόπτωση ομφάλιου λώρου τότε έρχεται πρώτα ο ομφάλιος λώρος πριν από το έμβρυο.

Ισχιακή Θέση

Στην ισχιακή θέση το έμβρυο παραμένει με το κεφάλι προς τα επάνω αντί προς τα κάτω και την λεκάνη της γυναίκας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι της ισχιακής θέσης, αυτοί είναι:

Frank breech: όπως βλέπεται στην εικόνα σε αυτή τη θέση τα ποδαράκια του εμβρύου βρίσκονται ευθεία προς τα επάνω μπροστά στο σώμα του μωρού. Τα πόδια βρίσκονται πολύ κοντά στο πρόσωπο του μωρού, άρα το μωράκι κατεβαίνει με τον ποπό.

Complete breech: σε αυτή τη θέση το έμβρυο κάθεται με τα πόδια να περνούν μπροστά από το σώμα. Τα πόδια του μωρού είναι διπλωμένα και βρίσκονται κοντά στους γλουτούς.

Footing breech: σε αυτή τη θέση το έμβρυο έχει το ένα ή και τα δύο πόδια του να κρέμονται κάτω από τον πισινό του. Αν μια γυναίκα γεννήσει φυσιολογικά και το μωρό έχει αυτή τη στάση τότε τα ποδαράκια θα βγούνε πρώτα.

Γιατί ένα μωρό μπορεί να παραμείνει στην ισχιακή θέση;

Δείτε κάποιους από τους πιο σημαντικούς λόγους παρακάτω

  • Υπερβολικά πολύ ή λίγο αμνιακό υγρό περιβάλει το έμβρυο
  • Υπάρξει ινομυωμάτων στη μήτρα της εγκύου
  • Μια ακανόνιστα σχηματισμένη μήτρα
  • Πολλαπλά έμβρυα στη μήτρα

Αν μια γυναίκα είναι έγκυος σε δίδυμα, μπορεί το ένα έμβρυο να βρίσκεται σε πρόσθια ή οπίσθια θέση ενώ το άλλο σε ισχιακή θέση.

Είναι ασφαλές για το έμβρυο να βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω ισχιακές θέσεις όσο βρίσκεται στη μήτρα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι αν το μωρό παραμείνει σε τέτοια θέση όταν ξεκινήσει ο τοκετός.

Πως να εντοπίσετέ σε ποια θέση βρίσκεται το μωρό σας

Ο καλύτερος και πιο σίγουρος τρόπος για να καταλάβετε σε ποια θέση βρίσκεται το μωρό σας είναι να ρωτήστε το γιατρό ή τη μαία σας.

Σε κάθε ραντεβού κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, ο γιατρός ή η μαία σας θα πρέπει να εξετάζει την κοιλιά σας για να διαπιστώσει σε ποια θέση βρίσκεται το έμβρυο.

Στο ραντεβού των 35-36 εβδομάδων, θα ελέγξουν για να εξασφαλίσουν οτι το έμβρυο έχει μετακινηθεί σε πρόσθια ή οπίσθια θέση. Αν ο γιατρός σας δεν είναι σίγουρος για το αν το έμβρυο είναι σε καλή θέση θα σας κάνει υπερηχογράφημα.

Είναι πολύ πιθανό και η μητέρα από μόνη της να μπορεί να προσδιορίσει τη θέση που βρίσκετε το έμβρυο.

Όταν το έμβρυο βρίσκετε στη θέση πλάτη με πλάτη (οπίσθια) το χτύπημα στην κοιλία μπορεί να έχει μια πιο απαλή αίσθηση. Η έγκυος μπορεί επίσης να παρατηρεί κλωτσιές περίπου στο ήμισυ της κοιλιάς ενώ άλλες μπορεί να βλέπουν μια εσοχή στην περιοχή του αφαλού.  

Όταν το έμβρυο βρίσκετε στην πρόσθια θέση η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται κλωτσιές κάτω από τα πλευρά της ενώ ο αφαλός της μπορεί να προεξέχει.

Πως να αλλάξετε θέση στο έμβρυο

Τα περισσότερα έμβρυα παίρνουν θέση με το κεφάλι προς τα κάτω περίπου στις 36 εβδομάδες. Αν το μωρό στις 36 εβδομάδες βρίσκεται σε ισχιακή θέση ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια συγκεκριμένη μέθοδο.

Σε αυτή τη διαδικασία ο γιατρός ή η μαία προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση του μωρού με το χέρι.

Για αυτή τη διαδικασία αρχικά θα εισάγουν μια μικρή βελόνα στο χέρι της εγκύου για να χαλαρώσουν την μήτρα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα χέρια τους έξω από την κοιλιά της εγκύου και έπειτα θα προσπαθήσουν να κατευθύνουν το έμβρυο από την ισχιακή θέση σε εγκάρσια και έπειτα στην θέση που πρέπει να έχει με το κεφάλι προς τα κάτω.

Μερικά έμβρυα γυρνούν σε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της 36ης εβδομάδας και κάποια ακόμα και κατά την διάρκεια του τοκετού.

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν να μετακινείτε η έγκυος σε συγκεκριμένες στάσεις ενώ άλλοι να λένε να πάρουν κάποια φυτικά σκευάσματα ή να κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις. Ο λόγος για όλα αυτά είναι φυσικά να πάρει το έμβρυο τη σωστή θέση.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποια από αυτές τις μεθόδους λειτουργεί.

Μην δοκιμάσετε τίποτα αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Επίλογος

Ένα μωρό θα πάρει πολλές διαφορετικές θέσεις κατά τη διάρκεια των 9 μηνών που θα βρίσκετε στην κοιλιά της μητέρας του.

Όσο πλησιάζεται στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το περισσότερα μωρά μετακινούνται σε πρόσθια θέση που είναι η ιδανική για τον τοκετό.

Αν ένα μωρό βρίσκεται ακόμα σε ισχιακή ή εγκάρσια θέση λίγο πριν τον τοκετό, ο γιατρός και η μαία σας ξέρουν και θα κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να μην διακινδυνεύσει η υγεία και η ασφάλεια τόσο του μωρού όσο και της μητέρας.