Τι είναι η κηρήθρα που μαζεύεται στα αυτιά και μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα

κηρηθρα στο αυτι
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι είναι η κηρήθρα που μαζεύεται στα αυτιά και μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα

 

Η κηρήθρα του αυτιού παράγεται από τους αδένες στο κανάλι του αυτιού.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι η ακριβής χρησιμότητα της κηρήθρας που δημιουργείτε στο αυτί όμως είναι σίγουρο ότι το βοηθά να παραμένει καθαρό κρατώντας έξω σκόνη και βρωμιές και προστατεύοντας το εσωτερικό ου αυτιού.

Το κερί στο αυτί παγιδεύει τη σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια και αποτρέπει από κάποια πιθανή βλάβη ή μολύνσεις του τυμπάνου.

Κανονικά, το κερί στεγνώνει και πέφτει έξω από το αυτί, μαζί με οποιαδήποτε παγιδευμένη σκόνη ή νεκρά κύτταρα βρίσκεται μέσα.

Όλοι οι άνθρωποι παράγουν κερί αυτιών, όμως η ποσότητα και ο τύπος του κεριού προσδιορίζονται γενετικά όπως ακριβώς γίνεται με το χρώμα των μαλλιών ή το ύψος των ανθρώπων.

Αν κάποιο κανάλι αυτιού είναι μικρότερο ή δεν έχει φυσιολογικό σχήμα μπορεί να κάνει δύσκολη την παραγωγή ή ακόμα και την εξαγωγή του κεριού από το αυτί με φυσιολογικό τρόπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση κυψελίδας μέσα στο αυτί σας.

 

Αιτίες συσσώρευσης κηρήθρας στο αυτί σας

Η συσσώρευση κηρήθρας στο αυτί εμφανίζεται όταν το κερί πιέζεται βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού. Αυτή η απόφραξη του αυτιού από κηρήθρα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα των αυτιών που αντιμετωπίζουν οι γιατροί.

 • Η πιο συνηθισμένη αιτία ενοχλήσεων είναι η χρήση μπατονέτας Qtip και άλλων αντικειμένων όπως τα τσιμπιδάκια, η άκρη των κλειδιών αλλά και οι αιχμηρές γωνίες από τις χαρτοπετσέτες. Όλα αυτά τα αντικείμενα μπορεί να τα καταφέρουν και να απομακρύνουν την κυψελίδα που βρίσκεται επιφανειακά στο εξωτερικό του αυτιού αλλά επίσης σπρώχνουν το υπόλοιπο κερί βαθύτερα μέσα στο κανάλι του αυτιού.
 • Τα άτομα με προβλήματα ακοής και όσοι χρησιμοποιούν ωτοασπίδες είναι πιο επιρρεπής στο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο αυτί τους.

 

Συμπτώματα συσσώρευσης κηρήθρας στο αυτί σας

 • Μειωμένη ακοή
 • Ζάλη
 • Πόνος στο αυτί
 • Αίσθηση ότι το αυτί είναι γεμάτο και μπλοκαρισμένο
 • Βουητό στο αυτί
 • Κνησμός στο κανάλι του αυτιού

 

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για τα προβλήματα του αυτιού

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν νομίζετε ότι έχετε κάποια συμπτώματα απόφραξης του αυτιού από κηρήθρα.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα των αυτιών που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι έχετε για να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Μπορεί με μια σπιτική θεραπεία που θα δοκιμάσετε να προκαλέσετε μεγαλύτερο κακό αντί να ανακουφιστείτε για αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Πηγαίνετε στο νοσοκομείο εάν:

 • Έχετε μια σοβαρή αίσθηση περιστροφής, απώλεια ισορροπίας ή ανικανότητα να περπατήσετε.
 • Έχετε επίμονο εμετό ή υψηλό πυρετό
 • Βιώσετε ξαφνική απώλεια ακοής

 

Εξετάσεις που μπορεί να σας κάνει ο γιατρός σας

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την απόφραξη του αυτιού ή τη διάτρηση του τυμπάνου σας ακούγοντας τα συμπτώματά σας και στη συνέχεια εξετάζοντας το αυτί σας με ένα ωσκόπιο.

 

Θεραπεία της κυψελίδας και αυτο-φροντίδα στο σπίτι

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δοκιμάσετε μια μέθοδο απομάκρυνσης του συσσωρευμένου κεριού στο σπίτι, εκτός αν έχετε κάποια διάτρηση στο τύμπανο σας.

 

 • Η πιο κοινή μέθοδος είναι οι σταγόνες των αυτιών που στόχο έχουν να μαλακώσουν το κερί που έχει σκληρύνει και σταδιακά να φεύγει. Βάζετε τις σταγόνες στο προσβεβλημένο αυτί και κάθεστε με το κεφάλι γερμένο ώστε το πληγωμένο να είναι στραμμένο προς τα επάνω για διάστημα τουλάχιστον 5 λεπτών. Αυτό θα επιτρέψει στις σταγόνες να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του αυτιού που έχει συσσωρευθεί το κερί.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα τύπου λάμπα για να ξεπλύνετε απαλά το αυτί με ζεστό νερό. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στη θερμοκρασία του σώματος ώστε να μην ζαλιστείτε όταν θα μπει στην κοιλότητα του αυτιού.
 • Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μια ακόμα τεχνική η οποία όμως δεν προτείνεται γιατί δεν έχουν γίνει έρευνες. Στη διαδικασία αυτή χρησιμοποιείτε έναν κοίλο κώνο από παραφίνη και κερί μέλισσας ο οποίος έχει ύφασμα στην άκρη του. Το κωνικό άκρο τοποθετείται στο εσωτερικό του αυτιού και κάποιος θα πρέπει να βάλει φωτιά στο άλλο άκρο ενώ φυσικά θα προσέχει ώστε να μην πάρουν φωτιά τα μαλλιά σας. Θεωρητικά, καθώς καίγεται η φλόγα, δημιουργείται ένα κενό αέρος, το οποίο αντλεί το κερί από το αυτί. Ωστόσο, οι περιορισμένες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι δεν δημιουργήθηκε κενό και δεν αφαιρέθηκε το κερί. Επιπλέον, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

 

Ιατρικές θεραπείες για την απόφραξη του αυτιού από το κερί

Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τη συσσωρευμένη κηρήθρα από το αυτί σας με ένα μικρό πλαστικό κουτάλι ή να καθαρίσει το αυτί σας με ζεστό νερό, όξινο ανθρακικό νάτριο ή άλλες ισχυρές σταγόνες για τα αυτιά.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει απαλή αναρρόφηση για να αφαιρέσει το κερί.

 

Πως να αποφύγετε την απόφραξη του αυτιού σας με κερί

Η παρεμπόδιση του δημιουργίας κηρήθρας στο αυτί σας μπορεί συχνά να αποφευχθεί αν δεν χρησιμοποιείτε βαμβάκι για να κλείσετε το αυτί σας, μπατονέτες, ωτοασπίδες και άλλα αντικείμενα που σπρώχνουν το κερί βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού.

 

Η απόφραξη του αυτιού μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες

Τέτοιες επιπλοκές μπορεί να είναι:

 • Διάτρηση τύμπανου
 • Λοίμωξη στο μέσο αυτί
 • Λοίμωξη εξωτερικού αυτιού (αυτί κολυμβητή)
 • Μόνιμη απώλεια ακοής από ακουστικό τραύμα