Τι είναι η ουρολοίμωξη και πως αντιμετωπίζεται

ουρολοιμωξη
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Για όλες τις γυναίκες οι πιθανότητες να εμφανίσουν μια ουρολοίμωξη είναι πολύ υψηλές. Κάθε γυναίκα θα έχει τουλάχιστον μία με δυο φορές ουρολοίμωξη στη ζωή της με πολλές γυναίκες να αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις για χρόνια.

Δείτε παρακάτω πως να αντιμετωπίσετε τις ουρολοιμώξεις είτε είναι η πρώτη φορά που έχετε μια είτε η πέμπτη. Επίσης δείτε όλους τους τρόπους για να προφυλαχτείτε και να μην εμφανίσετε μια ουρολοίμωξη.

 

Τι προκαλεί τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες;

Η ουρολοίμωξη είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει όλες οι γυναίκες να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω μετά από κάθε επίσκεψη στη τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουρήθρα – ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη σας προς το εξωτερικό του σώματος – βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωκτό. Τα βακτήρια από το παχύ έντερο όπως το E. Coli βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε να είναι πολύ εύκολο να φύγουν από τον πρωκτό και να εισβάλουν στην ουρήθρα.

Από εκεί μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι την ουροδόχο κύστη και αν δεν αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη να συνεχίσει και να μολύνει τα νεφρά. Οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ουρολοιμώξεις επειδή έχουν πιο μικρές-κοντές ουρήθρες, οι οποίες επιτρέπουν στα βακτήρια να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ουροδόχο κύστη. Η σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να μεταφέρει βακτήρια στο ουροποιητικό σας σύστημα.

 

Ουρολοίμωξη συμπτώματα

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο ή κάποια από τα κάτωθι συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να έχετε ουρολοίμωξη:

 • Αίσθημα καύσου όταν ουρείτε
 • Συχνοουρία και έντονη παρόρμηση για ούρηση όμως όταν πηγαίνετε δε βγαίνουν πολλά ούρα.
 • Πόνος ή πίεση στην πλάτη ή χαμηλά στην κοιλιά
 • Ούρα σκουρόχρωμα, θολά, με υποψία αίματος και ίσως περίεργη μυρωδιά.
 • Αίσθημα κόπωσης ή γενική κακουχία
 • Πυρετός και ρίγη (σημάδι ότι η λοίμωξη έχει φτάσει στα νεφρά σας)

 

Ουρολοίμωξη αντιμετώπιση

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ουρολοίμωξη απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για ουρολοίμωξη. Είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί να κάνετε μια γενική εξέταση ούρων ούτως ώστε να ελεγχθεί η παρουσία των βακτηρίων.

 

Ουρολοίμωξη θεραπεία

Αντιβίωση για ουρολοίμωξη

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια ουρολοίμωξη είναι φυσικά η αντιβίωση. Όπως πάντα φροντίστε να πάρετε κάθε δόση της αντιβίωσης σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε την αντιβίωση για την ουρολοίμωξη αν μειωθούν τα συμπτώματα ή αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας της ουρολοίμωξης να πίνετε πολύ νερό για να βοηθήσετε να ξεπλύνετε τα βακτήρια από το ουροποιητικό σας σύστημα. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας δώσει κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπίσετε τον πόνο που συνοδεύει την ουρολοίμωξη. Ίσως να σας βοηθήσει μια ζεστή θερμοφόρα που θα εφαρμόζετε στη μέση ή την πλάτη σας όταν πονούν.

 

Φυσική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Έχουν γίνει μελέτες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του χυμού Cranberry για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της ουρολοίμωξης. Τα αποτελέσματα είναι μικτά. Το κόκκινο μούρο περιέχει μια τανίνη που εμποδίζει τα βακτήρια E. Coli να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης όπου μπορούν να προκαλέσουν και τη μόλυνση.

 

Χρόνιες ουρολοιμώξεις

Περίπου 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζουν ουρολοίμωξη πάνω από 1 φορά στη ζωή τους ενώ αρκετές έχουν χρόνιες ουρολοιμώξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάθε φορά υπάρχει διαφορετικός τύπος βακτηρίου που είναι υπεύθυνο.

Κάποιοι τύποι βακτηρίων μπορούν να εισβάλουν στα κύτταρα του σώματος και να παραμένουν ασφαλή τόσο από τα αντιβιοτικά όσο και από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να ταξιδέψουν έξω από τα κύτταρα και πλέον εντελώς ανθεκτικά στα αντιβιοτικά επιτίθενται ξανά και ξανά.

 

Ουρολοίμωξη αιτία

Μερικές γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ενώ άλλες έχουν ανωμαλίες στη δομή της ουροδόχου κύστης που τις καθιστούν περισσότερο ευαίσθητες στις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς το εξασθενημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να έχετε ουρολοίμωξη είναι η εγκυμοσύνη, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει τη ροή των ούρων όπως οι πέτρες στα νεφρά, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο τραυματισμός νωτιαίου μυελού.  

 

Θεραπεία των χρόνιων ουρολοιμώξεων

Εάν έχετε αντιμετωπίσει 3 ή περισσότερες φορές κάποια ουρολοίμωξη στη ζωή σας είναι καλό να το συζητήσετε με το γιατρό σας και να ακολουθήσετε κάποιο ειδικό πρόγραμμα θεραπείας.

 

Ορισμένες επιλογές θεραπείας της χρόνιας ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

 • Λήψη μικρής ποσότητας αντιβίωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση λοιμώξεων.
 • Παίρνετε μια μονή δόση αντιβίωσης μετά από τη σεξουαλική επαφή, η οποία είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί τα συμπτώματα.
 • Να παίρνετε αντιβίωση για 1 με 2 μέρες κάθε φορά που εμφανίζονται τα συμπτώματα.
 • Χρησιμοποιείτε ένα κιτ γενικής ούρων από αυτά που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο σπίτι.

Αυτά τα κιτ που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε να έχετε πράγματι ουρολοίμωξη πριν να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αν το κιτ σας δείξει ότι έχετε κάποια ουρολοίμωξη τότε καλέστε το γιατρό σας. Επίσης είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν.

 

Πως να αποφύγετε την ουρολοίμωξη

Μπορείτε να αποφύγετε μια εκ νέου μόλυνση του ουροποιητικού με τις παρακάτω συμβουλές:

 • Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη να πάτε. Μη βιαστείτε και αδειάστε εντελώς την κύστη σας.
 • Σκουπίζεστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω.
 • Πίνετε πολύ νερό.
 • Επιλέξτε τα ντους από τα μπάνια, γενικά μην μουλιάζετε στο νερό.
 • Αποφύγετε τα σπρέι για την ευαίσθητη περιοχή και οτιδήποτε περιέχει αρωματικά προϊόντα. Θα αυξήσουν τον ερεθισμό στην περιοχή.
 • Καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν από το σεξ.
 • Ουρήστε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή για να ξεπλύνετε τα βακτήρια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα σας.
 • Εάν χρησιμοποιείτε διάφραγμα, προφυλακτικά ή σπερματοκτόνα τζελ ως αντισυλληπτικές μεθόδους είναι χρήσιμο να αναζητήσετε εναλλακτικές. Τα διαφράγματα μπορεί να αυξήσουν την ανάπτυξη βακτηριών ενώ τα προφυλακτικά και τα τζελ προκαλούν ερεθισμό στην περιοχή.
 • Κρατήστε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων στεγνή και προτιμήστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και όχι χαλαρά ρούχα.
 • Αποφύγετε τα στενά τζιν και τα εσώρουχα από νάιλον που παγιδεύουν την υγρασία και δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων.