Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και ποια τα συμπτώματά της.

skolikoeiditida
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και ποια τα συμπτώματά της.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, κάτι σαν σακούλα σε σχήμα δακτύλου που βρίσκεται πάνω από το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει κάποια χρησιμότητα στη λειτουργία του σώματος και τις διεργασίες του.

Η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί πόνο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, ο πόνος αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και μεταφέρεται. Καθώς επιδεινώνεται η φλεγμονή, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας συνήθως αυξάνεται και τελικά γίνεται σοβαρός.

Παρόλο που κάποιος μπορεί να αναπτύξει σκωληκοειδίτιδα σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών. Η τυπική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της απόφυσης.

 

Συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ξαφνικός πόνος που ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κάτω κοιλίας
 • Ξαφνικός πόνος που αρχίζει γύρω από τον ομφαλό σας και συχνά μετατοπίζεται προς την κάτω δεξιά σας κοιλιά
 • Ο πόνος στην κοιλιά σας επιδεινώνεται αν βήχετε, περπατάτε ή κάνετε άλλες κινήσεις
 • Έχετε ναυτία και εμετό
 • Δεν έχετε όρεξη για φαγητό
 • Έχετε χαμηλό πυρετό που μπορεί όμως να επιδεινωθεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται
 • Έχετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • Έχετε φούσκωμα στην κοιλιά

Η περιοχή που πονάτε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία σας και τη θέση που βρίσκεται η σκωληκοειδίτιδας σας.

Αν είστε έγκυος, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από την άνω κοιλιακή χώρα, επειδή η σκωληκοειδής σας είναι σε υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πότε να δείτε έναν γιατρό για την σκωληκοειδίτιδα

Δείτε άμεσα το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε ανησυχητικές ενδείξεις ή συμπτώματα. Ο σοβαρός κοιλιακός πόνος απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

 

Αιτίες σκωληκοειδίτιδας

Μια μόλυνση είναι η πιο πιθανή αιτία της σκωληκοειδίτιδας. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς και προκαλούν τη φλεγμονή της απόφυσης η οποία πρήζεται και γεμίζει με πύον. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η σκωληκοειδής μπορεί να σπάσει.

 

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν από τη σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Να σκάσει η σκωληκοειδής απόφυση: Μια ρήξη θα εξαπλώσει  τη λοίμωξη σε όλη την κοιλιά σας (περιτονίτιδα). Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή γι’ αυτό απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η απόφυση και να καθαριστεί η κοιλιακή κοιλότητα.

Σχηματισμός μιας τσέπης στην κοιλιά: Εάν σκάσει η σκωληκοειδής σας μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χειρουργός θα αδειάσει το απόστημα τοποθετώντας ένα σωλήνα μέσω της κοιλιάς σας στο απόστημα. Ο σωλήνας αφήνεται στη θέση του για δύο εβδομάδες και θα σας δίνουν αντιβιοτικά για να καθαρίσετε τη μόλυνση.

Μόλις η λοίμωξη έχει πλέον καθαρίσει θα κάνετε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το απόστημα αποστραγγίζεται και η απόφυση αφαιρείται αμέσως.

 

Διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας

Για να διαγνώσει τη σκωληκοειδίτιδα ο γιατρός σας θα χρειαστεί ένα πλήρες ιστορικό των συμπτωμάτων σας και φυσικά θα χρειαστεί να εξετάσει την κοιλιά σας και το σημείο του πόνου.

 

Οι εξετάσεις που μπορεί να γίνουν για να διαγνωστεί η σκωληκοειδίτιδα είναι:

Φυσική εξέταση στην περιοχή της κοιλιάς για να αξιολογηθεί η ένταση του πόνου. Το πιο πιθανό είναι ο γιατρός σας να ασκήσει πίεση στην περιοχή του πόνου. Αν η πίεση αφαιρεθεί απότομα ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας θα είναι στιγμιαία πιο έντονος, κάτι που σημαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει φλεγμονή.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να δει αν υπάρχει κοιλιακή ακαμψία και μια τάση για σκλήρυνση των κοιλιακών μυών ως αποτέλεσμα της πίεσης πάνω στη φλεγμονή.

 • Εξέταση αίματος: Θα δείξει την ύπαρξη υψηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη.
 • Τεστ ούρων: Για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί τον πόνο μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή μια πέτρα στα νεφρά.
 • Ακτινογραφίες: Μια κοιλιακή ακτινογραφία ή κοιλιακό υπερηχογράφημα ή ηλεκτρονική τομογραφία μπορεί να χρειαστούν για να επιβεβαιώθει η σκωληκοειδίτιδα ή να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλες αιτίες που προκαλούν τον πόνο σας.

Θεραπεία σκωληκοειδίτιδας

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της φλεγμονώδους απόφυσης. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά για την πρόληψη της λοίμωξης.

 

Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας

Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ανοικτή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μία κοιλιακή τομή (λαπαροτομή). Ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσω μερικών μικρών κοιλιακών τομών (λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση). Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής εφαρμογής, ο χειρούργος εισάγει ειδικά χειρουργικά εργαλεία και μια βιντεοκάμερα στην κοιλιά σας για να αφαιρέσει την απόφυση.

Σε γενικές γραμμές, η λαπαροσκοπική χειρουργική σάς επιτρέπει να αναρρώσετε πιο γρήγορα και να έχετε λιγότερο πόνο και ουλές. Επίσης η λαπαροσκοπική προσέγγιση είναι καλύτερη για άτομα ηλικιωμένα ή παχύσαρκα.

Όμως η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν είναι κατάλληλη για όλους. Εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από την σκωληκοειδή ή εάν έχετε ένα απόστημα, ίσως χρειαστεί μια ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να καθαρίσει την κοιλιακή κοιλότητα.

Είναι πιθανό να περάσετε 1 ή 2 μέρες στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση ώστε να αναρρώσετε.

Εάν η απόφυση έχει σκάσει και έχει δημιουργηθεί απόστημα γύρω του, θα πρέπει αρχικά να αφαιρεθεί όλο το υγρό. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει αρκετές εβδομάδες αφού ελεγχθεί η μόλυνση.

 

Τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής σας μέχρι να αναρρώσετε πλήρως μετά την σκωληκοειδεκτομή

Αναμείνετε λίγες εβδομάδες ανάρρωσης από μια σκωληκοειδεκτομή, ή περισσότερο εάν η έκτασή σας ξεσπάσει. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να θεραπευτεί:

Αποφύγετε την επίπονη δραστηριότητα. Εάν η σκωληκοειδίτιδα σας αφαιρέθηκε λαπαροσκοπικά, περιορίστε τη δραστηριότητά σας για τρεις έως πέντε ημέρες. Εάν είχατε ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή, περιορίστε τη δραστηριότητά σας για 10 έως 14 ημέρες. Πάντα να ρωτάτε το γιατρό ποιες δραστηριότητες πρέπει να διακόψτε και για ποιο χρονικό διάστημα μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Κρατάτε την κοιλιά σας όταν βήχετε.Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι πάνω από την κοιλιά σας και πιέστε πριν βήξετε, γελάσετε ή κάνετε κάποια κίνηση ώστε να μειώσετε τον πόνο.

Αν τα φάρμακα για τον πόνο δεν σας βοηθούν ενημερώστε το γιατρό σας.Το να πονάτε προσθέτει ακόμα ένα άγχος στο σώμα σας και επιβραδύνει το χρόνο επούλωσης. Αν πονάτε ακόμα κι αφού πάρετε τα φάρμακα σας καλέστε το γιατρό σας.

Σηκωθείτε και κινηθείτε όταν είστε έτοιμοι.Ξεκινήστε σιγά-σιγά και αυξήστε τη δραστηριότητά σας όσο αισθάνεστε καλύτερα. Ξεκινήστε με σύντομους περιπάτους.

Κοιμηθείτε όταν είστε κουρασμένοι.Καθώς το σώμα σας θεραπεύετε μπορεί να είστε περισσότερο κουρασμένοι από ότι συνήθως. Μη ζορίζετε τον εαυτό σας και κοιμηθείτε όταν το έχετε ανάγκη.

Συζητήστε με το γιατρό σας πότε θα επιστρέψετε στη εργασία ή το σχολείο.Μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες όταν θα αισθανθείτε καλύτερα. Τα παιδιά μπορεί να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει όμως να περιμένουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.