Τι είναι η βραδυκαρδία – Συμπτώματα & πρόληψη

βραδυκαρδία
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι είναι η βραδυκαρδία – Συμπτώματα & πρόληψη

 

Ο αργός καρδιακός ρυθμός είναι κάτι που το επιθυμούμε και είναι ένα σημάδι καλής υγείας. Αλλά αν η καρδιά σας χτυπά πολύ αργά, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας κατάστασης που ονομάζεται βραδυκαρδία.

Κανονικά, η καρδιά μας χτυπά 60 έως 100 φορές το λεπτό σε ηρεμία. Στην βραδυκαρδία μειώνεται σε λιγότερο από 60 κτύπους το λεπτό.

Αυτό μπορεί να μην προκαλεί κάποιο πρόβλημα σε αρκετούς ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι έχετε ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα στην καρδιά σας.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο που μπορεί να καταλάβει γιατί χτυπάει αργά η καρδιά σας κι αν πρέπει να κάνετε κάποια θεραπεία.

 

Βασικά στοιχεία για τη καρδιά

Ηλεκτρικά σήματα ταξιδεύουν μέσα στους τέσσερις θαλάμους της καρδιάς – δύο επάνω που ονομάζονται κόλποι και δύο κάτω που λέγονται κοιλίες . Αυτά τα σήματα αναγκάζουν την καρδιά να κτυπά σε ένα σταθερό ρυθμό. Αλλά οι παλμοί δεν είναι πάντα όπως πρέπει.

Αυτό δημιουργεί τις λεγόμενες αρρυθμίες ή παθολογικές καρδιακές ανωμαλίες.

Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν είτε ταχυκαρδία είτε βραδυκαρδία. Με τη βραδυκαρδία, το ηλεκτρικό πρόβλημα επιβραδύνει τον χρόνο μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Μπορεί να έχετε απλά καρδιακό ρυθμό χαμηλότερο από τον κανονικό που δεν προκαλεί συμπτώματα. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να λειτουργεί καλά, απλώς λίγο πιο αργά από ό,τι κάνει στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό δεν αρκεί για να διαγνωστείτε με βραδυκαρδία.

Και ακόμα και με βραδυκαρδία, μπορεί να μην παρατηρήσετε ποτέ συμπτώματα ή να χρειάζεστε θεραπεία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

 

Συμπτώματα βραδυκαρδίας

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η καρδιά σας δεν θα μπορεί να αντλήσει το αίμα προς όλα τα όργανα και τους ιστούς που το χρειάζονται. Αν συμβεί αυτό μπορεί να έχετε:

 • Ζάλη
 • Σύγχυση ή δύσκολη συγκέντρωσης
 • Λιποθυμία
 • Δύσπνοια (με ή χωρίς πόνο στο στήθος)

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι κουράζετε εύκολα ακόμα και με λίγη δραστηριότητα.

Εάν ελέγχετε τον καρδιακό ρυθμό σας και είναι συχνά κάτω από 60 κτύπους το λεπτό, να έχετε στα υπόψιν σας αυτά τα συμπτώματα.

Εάν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, πιθανώς δεν χρειάζεται να δείτε γιατρό. Μπορεί να ασκήστε πολύ και αυτός να είναι ο λόγος που ο καρδιακός σας ρυθμός είναι τόσο χαμηλός.

 

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα βραδυκαρδίας σε εσάς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πρέπει γρήγορα να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Εάν εσείς ή ένας αγαπημένος σας λιποθυμήσει , έχει πόνους στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε το ΕΚΑΒ.

Η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης ή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά σε ένα ηλικιωμένο άτομο αλλά μπορεί να κρύβετε κάτι διαφορετικό.

Βεβαιωθείτε ότι θα ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα συμπτώματά που εμφανίζεται. Αν εξαντλείστε πιο εύκολα απ’ ότι πριν από ένα μήνα ή ένα χρόνο θα πρέπει να το πείτε στο γιατρό σας.

 

Αιτίες βραδυκαρδίας

Οι πιθανότητες να έχετε βραδυκαρδία αυξάνονται καθώς γερνάτε, αν και αυτό ισχύει για τις περισσότερες καρδιακές παθήσεις. Το κάπνισμα, η κατάχρηση ναρκωτικών και η υψηλή αρτηριακή πίεση παίζουν επίσης κάποιο σημαντικό ρόλο. Οι αιτίες της βραδυκαρδίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο μη φυσιολογικός ρυθμός μπορεί να εμφανιστεί μετά από καρδιακή προσβολή ή ως παρενέργεια μιας χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά.

 

Άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε βραδυκαρδία είναι:

 • Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιακών παθήσεων.
 • Ένα συγγενές ελάττωμα ή πρόβλημα με το οποίο γεννηθήκατε
 • Ασθένεια του θυρεοειδούς, ανισορροπία ορμονών στο σώμα
 • Αποφρακτική άπνοια ύπνου, όταν η αναπνοή σας διακόπτεται πολλές φορές ενώ κοιμάστε

 

Διάγνωση βραδυκαρδίας

Η βραδυκαρδία δεν μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή ακόμα και από τους γιατρούς, καθώς δεν ισχύει πάντα, δηλαδή μπορεί να έρχεται και να φεύγει.

Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να διαγνώσει τη βραδυκαρδία εάν την εντοπίσει σε ένα  ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Εάν ο καρδιακός ρυθμός σας φαίνεται φυσιολογικός, είναι πιθανό να σας βάλουν σε 24ωρη παρακολούθηση με holder, με σκοπό να εντοπιστούν οι αργοί κτύποι της καρδιάς.

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό σας αλλά και όλα τα συμπτώματα σας αναλυτικά.

 

Θεραπευτική αγωγή για τη βραδυκαρδία

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι έχετε βραδυκαρδία, η θεραπεία θα βασιστεί στην υποκείμενη αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, εάν η αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός ή η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς, η θεραπεία αυτού του προβλήματος μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού.

Εάν δεν υπάρχουν σαφή φυσικά αιτία, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή καθώς κάποια φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν την καρδιά σας.

Οι βήτα- αναστολείς μερικές φορές συνταγογραφούνται για να χαλαρώσουν τον καρδιακό μυ. Αλλά αν σας κάνουν να έχετε πολύ αργό καρδιακό ρυθμό, μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί η δόση σας ή να αλλάξετε φάρμακο.

Εάν αυτές οι προσεγγίσεις δεν λειτουργήσουν και η κατάστασή σας είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε βηματοδότη.

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή που μπαίνει στο στήθος σας και έχει λεπτά, εύκαμπτα καλώδια, τα οποία εκτείνονται ως την καρδιά. Δημιουργεί μικρά ηλεκτρικά φορτία που βοηθούν να αντλεί η καρδιά με σταθερό ρυθμό.

 

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν τρόποι για να σταματήσετε τη βραδυκαρδία, αλλά εάν είστε ενεργοί και τρώτε καλά σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητές και τα συμπτώματα της βραδυκαρδίας..

 

Άλλα πράγματα που βοηθούν στη πρόληψη της βραδυκαρδίας:

 • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος
 • Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερίνη και το ζάχαρο σας
 • Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε

 

Εάν χρησιμοποιείτε βηματοδότη, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για το πώς λειτουργεί και μάθετε πως θα αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι διακόπηκε η λειτουργία του.  λειτουργούν.

Με πληροφορίες από https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/bradycardia#1