Τι είναι ο ιός κοξάκι; Πως μεταδίδεται και πόσο επηρεάζει τα νήπια;

κοξακι
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι είναι ο ιός κοξάκι; Πως μεταδίδεται και πόσο επηρεάζει τα νήπια;

Ο ιός κοξάκι είναι μια ήπια, μεταδοτική ιογενής λοίμωξη που είναι πολύ κοινή σε μικρά παιδιά. Χαρακτηρίζεται από πληγές στο στόμα και εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κοξάκι. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και το να μην φέρνεται το παιδάκι σας σε επαφή με άλλα παιδάκια που έχουν τον ιό μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή μόλυνσης του παιδιού σας από τον ιό.

 

Συμπτώματα κοξάκι

Ο ιός κοξάκι μπορεί να προκαλέσει όλα τα ακόλουθα συμπτώματα ή μόνο μερικά από αυτά:

 • Πυρετός
 • Πονόλαιμος
 • Αίσθημα αδιαθεσίας (κακουχία)
 • Επώδυνες πληγές στο στόμα, τη γλώσσα και τα ούλα του παιδιού
 • Κόκκινα εξανθήματα κοξάκι εμφανίζονται στα χέρια και τα πόδια των παιδιών και μερικές φορές και στους γλουτούς. Τα εξανθήματα κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσουν φουσκάλες αλλά δεν προκαλούν φαγούρα στο παιδάκι σας.
 • Τα βρέφη και τα νήπια γίνονται ευερέθιστα
 • Απώλεια της όρεξης

Η συνήθης περίοδος από την αρχή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων (χρόνος επώασης κοξάκι) είναι τρεις έως έξι ημέρες. Ο πυρετός είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα του ιού κοξάκι που θα εμφανιστεί και ακολουθείται από πονόλαιμο και μερικές φορές κακή όρεξη και αίσθημα κακουχίας.

Μία ή δύο μέρες αφού θα ξεκινήσει ο πυρετός μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες πληγές στο στόμα και τον λαιμό του παιδιού. Τα εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια και ενδεχομένως στους γλουτούς θα ακολουθήσουν μια με δύο μέρες αργότερα.

Οι πληγές που αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του στόματος και του λαιμού μπορεί να υποδηλώνουν ότι το παιδί σας είναι μολυσμένο με μια σχετική ιογενή ασθένεια που ονομάζεται herpangina. Άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά της ερπεγγίνας είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσχεση. Οι πληγές που αναπτύσσονται στα χέρια, στα πόδια ή σε άλλα μέρη του σώματος είναι πολύ σπάνιες.

 

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Το κοξάκι δεν θεωρείται μια πολλή σοβαρή ασθένεια καθώς προκαλεί σχετικά ελαφριά συμπτώματα στα παιδάκια που θα μολυνθούν. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν οι πληγές στο στόμα ή ο πονόλαιμος κάνουν το παιδί σας να μην πίνει υγρά. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας επίσης, εάν μετά από λίγες ημέρες τα συμπτώματα του παιδιού σας επιδεινωθούν.

 

Αιτίες εμφάνισης ιού κοξάκι – Μετάδοση κοξάκι

Η πιο συνηθισμένη αιτία της νόσου είναι η μόλυνση με τον ιό coxsackie A16. Ο ιός κοξάκι ανήκει σε μια ομάδα ιών που ονομάζονται nonpolio enteroviruses. Άλλοι τύποι εντεροϊών ενίοτε προκαλούν και το καξάκι.

Η στοματική επαφή είναι η κύρια πηγή μόλυνσης από τον ιό κοξάκι.  Η ασθένεια εξαπλώνεται αν το παιδί σας έρθει σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μολυσμένο από τον ιό άτομο.

 

Μετάδοση κοξάκι από:

 • Ρινικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις από λαιμό -βήχας, φτάρνισμα-
 • Σάλιο
 • Υγρό από τις φυσαλίδες
 • Κόπρανα

 

Ο ιός κοξάκι είναι πολύ συχνός στους παιδικούς σταθμούς

Το κοξάκι είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά που βρίσκονται σε παιδικές εγκαταστάσεις λόγω των συχνών αλλαγών της πάνας και επειδή τα μικρά παιδιά συχνά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους.

Παρόλο που το παιδί σας είναι περισσότερο πιθανό να κολλήσει κοξάκι κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας – χρόνος επώασης κοξάκι-  ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα του παιδιού για εβδομάδες αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί ακόμα να μολύνει άλλους ανθρώπους.

 

Κοξάκι ενήλικες

Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ενήλικες, μπορούν να περάσουν τον ιό χωρίς καν να παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου.

Οι εστίες της νόσου είναι πιο συχνές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

 

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κοξάκι

Το κοξάκι συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών ενώ ακόμα πιο συχνό είναι στα νήπια κάτω των 5 ετών. Τα παιδιά στα κέντρα παιδικής φροντίδας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κρούσματα του ιού κοξάκι, επειδή η μόλυνση εξαπλώνεται με επαφή από άτομο σε άτομο και τα μικρότερα παιδιά είναι τα πιο ευαίσθητα.

Τα παιδιά αναπτύσσουν συνήθως ανοσία στο κοξάκι καθώς μεγαλώνουν και δημιουργούν αντισώματα αφού φυσικά θα έχουν εκτεθεί στον ιό μία φορά. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν και οι ενήλικες κοξάκι.

 

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν από το κοξάκι

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή του κοξάκι είναι η αφυδάτωση. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πληγές στο στόμα και στο λαιμό, κάνοντας την κατάποση οδυνηρή και δύσκολη για το παιδάκι σας.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την πορεία τους για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Εάν η αφυδάτωση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να πάρει υγρά ενδοφλέβια.

Το κοξάκι είναι συνήθως μια απλή ασθένεια που προκαλεί μόνο λίγες ημέρες πυρετού και σχετικά ήπια συμπτώματα. Μια σπάνια και ενίοτε σοβαρή μορφή του ιού κοξάκι μπορεί να φτάσει μέχρι τον εγκέφαλο και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές όπως:

 • Ιογενή μηνιγγίτιδα: Αυτή είναι μια σπάνια λοίμωξη και φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο (meninges) και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
 • Εγκεφαλίτιδα: Αυτή η σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια περιλαμβάνει εγκεφαλική φλεγμονή από τον ιό. Η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια.

 

Πρόληψη από τον κοξάκι

Ορισμένες προφυλάξεις μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από το κοξάκι:

 

Πλύνετε προσεκτικά τα χέρια

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας και πριν από την προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα. Αν δεν έχετε διαθέσιμα σαπούνι και νερό χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε αντιβακτηριακά- αλκοολούχα  μαντηλάκια και τζελ και πλύντε τα χέρια σας καλά στην πρώτη ευκαιρία. Πλένετε πολύ προσεκτικά και σχολαστικά τα χεράκια και το πρόσωπο του παιδιού σας.

 

Απολυμαίνετε τους κοινόχρηστους χώρους

Κάντε καθημερινή σας συνήθεια της καθαριότητα των χώρων και όλων των επιφανειών που περνάτε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας, πρώτα με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια, με ένα αραιωμένο διάλυμα με  χλώριο και νερό. Τα κέντρα παιδικής φροντίδας πρέπει να ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης όλων των κοινών χώρων, συμπεριλαμβανομένων κοινών αντικειμένων όπως τα παιχνίδια, καθώς ο ιός μπορεί να ζει πάνω σε αυτά τα αντικείμενα για μέρες. Καθαρίστε τις πιπίλες του μωρού σας συχνά.

 

Διδάξτε καλή υγιεινή

Δείξτε στα παιδιά σας πώς να εξασκήσουν καλή υγιεινή και πώς να διατηρήσουν τον εαυτό τους καθαρό. Εξηγήστε γιατί είναι καλύτερο να μην βάζουν τα δάχτυλά τους, τα χέρια ή άλλα αντικείμενα στο στόμα τους.

 

Απομονώστε τους ενήλικες και τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον ιό

Επειδή το κοξάκι είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, τα άτομα με την ασθένεια θα πρέπει να περιορίζουν την έκθεσή τους με άλλους ανθρώπους ενώ έχουν ακόμα συμπτώματα του ιού. Κρατήστε τα παιδιά με κοξάκι στο σπίτι και μην τα στέλνετε στον παιδικό ή το σχολείο μέχρι να αποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα και να επουλωθούν οι πληγές στο στόμα. Εάν έχετε την ασθένεια, μείνετε στο σπίτι και μην πηγαίνετε στο χώρο εργασίας σας.