Τι είναι το ουρεόπλασμα και πως μεταδίδεται

ουρεοπλασμα
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι είναι το ουρεόπλασμα και πως μεταδίδεται

 

Τι είναι το Ουρεόπλασμα;

Το ουρεόπλασμα είναι μια ομάδα μικροσκοπικών βακτηρίων που βρίσκονται στην ουρογεννητική (ουρική και αναπαραγωγική) οδό.

Είναι ένας από τους μικρότερους οργανισμούς στον κόσμο. Είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά ούτε με τη χρήση μικροσκόπιού.

Το ουρεόπλασμα είναι συχνά ένα μέρος του ανθρώπινου μικροβιόματος, το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά κύτταρα που ζουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί σας βοηθούν να αφομοιώσετε τα τρόφιμα, να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις και να είστε αναπαραγωγικά υγιείς.

Τα βακτήρια του ουρεοπλάσματος αποτελούν μέρος του βακτηριδιακού πληθυσμού του σώματος μας και ζουν σε ισορροπία, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μερικές φορές, μπορεί να αυξηθούν σε πληθυσμό και να προκαλέσουν λοίμωξη και προβλήματα υγείας.

Το ουρεόπλασμα ανήκει σε μια κατηγορία βακτηριδίων που λέγεται μυκόπλασμα.

Τα διάφορα είδη μυκοπλάσματος είναι οι μικρότεροι γνωστοί οργανισμοί του είδους τους που μπορούν να αναπαραχθούν.

Το ουρεόπλασμα δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα, κάτι το οποίο το καθιστά μοναδικό ανάμεσα στα βακτηρίδια.

Η έλλειψη κυτταρικού τοιχώματος το κάνει εξαιρετικά ανθεκτικό σε ορισμένα συνήθη αντιβιοτικά όπως είναι και η πενικιλλίνη. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να θεραπευτεί με αντιβίωση πιο δυνατή.

Τα είδη του ουρεοπλάσματος έχουν συνδεθεί με ποικίλα ιατρικά προβλήματα, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Οι μολύνσεις με ουρεόπλασμα φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων, αλλά όχι με την άμεση αιτία τους. Ωστόσο, οι έρευνες μέχρι στιγμής είναι ασαφής.

 

Πως κολλάει το ουρεόπλασμα

Το ουρεόπλασμα μεταδίδεται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι πολύ συχνό στους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες. Μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω του κόλπου ή της ουρήθρας.

Το ουρεόπλασμα μπορεί επίσης να περάσει από τη μητέρα στο παιδί. Η λοίμωξη συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγους μήνες.

Είναι σπάνιο να έχει ουρεόπλασμα κάποιο παιδί ή ένας ενήλικας που δεν είναι σεξουαλικά ενεργός.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης με ουρεόπλασμα. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που είναι HIV-θετικά και άτομα που έχουν μεταμοσχεύσει όργανα.

Το ουρεόπλασμα μπορεί επίσης να βρεθεί σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

Ως εκ τούτου, η αιτία της παρουσίας ουρεοπλάσματος μπορεί να μην είναι γνωστή σε ορισμένες περιπτώσεις

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ουρεοπλάσματος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη με ουρεόπλασμα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Εάν αυξηθεί ο πληθυσμός των βακτηρίων ουρεοπλάσματος, ενδέχεται να εμφανίσετε ορισμένα προβλήματα υγείας που θα προκαλέσουν κάποια ήπια συμπτώματα.

Αν έχετε κάποια από τα κάτωθι συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα το γυναικολόγο σας.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το ουρεόπλασμα δεν είναι η μοναδική μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει ίδια ή παρόμοια συμπτώματα.

 

Το ουρεόπλασμα είναι επίσης μια πιθανή αιτία βακτηριακής κολπίτιδας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υδαρή υγρά του κόλπου
 • Δυσάρεστη οσμή του κόλπου

 

Το ουρεόπλασμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες καταστάσεις, όπως:

 • Πέτρες στα νεφρά
 • Πρόωρη γέννα
 • Αναπνευστικές παθήσεις στα νεογνά

 

Επηρεάζει το ουρεόπλασμα τη γονιμότητα;

Οι γιατροί μελέτησαν την παρουσία του ουρεοπλάσματος σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα σε όλη τη δεκαετία του ’70 και του ’80, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ως επί το πλείστων ασαφή. Ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει από τότε πάνω στο θέμα.

Το ουρεόπλασμα παίζει όμως πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γέννηση.  Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η παρουσία ουρεοπλάσματος από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει  πρόωρη γέννα. Είναι μόνο ένα μέρος μιας περίπλοκης σειράς προβλημάτων και καταστάσεων.

Η φλεγμονή στους αναπαραγωγικούς ιστούς είναι μια κοινή αιτία της πρόωρης γέννας. Πολλά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις στον αμνιακό σάκο, τον τράχηλο και τον κόλπο. Οι γιατροί ερευνούν το ουρεόπλασμα ως πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στη φλεγμονή.

 

Τα είδη ουρεπλάσματος μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στις ακόλουθες επιπλοκές της εγκυμοσύνης:

 • Πρόωρη ρήξη της εμβρυϊκής μεμβράνης
 • Πρόωρο τοκετό
 • Ενδο-αμνιωτική μόλυνση
 • Προβλήματα του πλακούντα
 • Χαμηλό βάρος του μωρού κατά τη γέννηση

Η παρουσία ουρεοπλάσματος έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μετά τον τοκετό ενδομητρίτιδας, που είναι φλεγμονή της μήτρας.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του ουρεοπλάσματος;

Λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων δεν είναι εύκολο να γίνει η διάγνωση του ουρεοπλάσματος χωρίς εξετάσεις. Η πιο κοινή και εύκολη εξέταση είναι το Τεστ ΠΑΠ αλλά και μια καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος.

Μαζί με την καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος και εφόσον βγει θετική, θα γίνει και τα απαραίτητο αντιβιόγραμμα. Το αντιβιόγραμμα δείχνει σε ποιες αντιβιώσεις είναι ανθεκτικό το βακτήριο που έχετε, αλλά και ποια αντιβίωση είναι ιδανική για το ουρεόπλασμα.

 

Ουρεόπλασμα θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αντιβίωσης. Τα προτιμώμενα αντιβιοτικά για μια λοίμωξη από ουρεόπλασμα είναι η αζιθρομυκίνη ή η δοξυκυκίνη. Αν δεν ανταποκριθείτε στη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλο τύπο αντιβιοτικού που ονομάζεται φθοροκινολόνες.

 

Ουρεόπλασμα σε έγκυες γυναίκες και νεογνά

Τα πρόωρα μωρά, ειδικά εκείνα που ζυγίζουν 1.000 γραμμάρια ή λιγότερο, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη λοίμωξη από ουρεόπλασμα.

 

Τα νεογνά με ουρεόπλασμα μπορεί να εμφανίσουν:

 • Πνευμονία
 • Μηνιγγίτιδα και εγκεφαλική βλάβη
 • Πνευμονική βλάβη και προβλήματα αναπνοής

 

Επίσης, ένα έμβρυο μπορεί να μολυνθεί με ουρεόπλασμα πριν από τη γέννηση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Πρόωρη ρήξη μεμβρανών
 • Αποβολή
 • Πρόωρο τοκετό
 • Νεκρό μωρό κατά τη γέννα

Οι εγκυμονούσες γυναίκες μπορούν να πάρουν την κατάλληλη αντιβίωση για να αντιμετωπίσουν το ουρεόπλασμα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αυτών των επιπλοκών.

 

Πρόληψη της μόλυνσης από ουρεόπλασμα

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η μόλυνση με ουρεόπλασμα είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή. Το ασφαλές σεξ και η χρήση προφυλακτικού θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από το ουρεόπλασμα και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (ΣΜΝ).

Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μεθόδους φραγμού όπως προφυλακτικά και διάφραγμα για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε αν διαγνωστείτε με ουρεόπλασμα;

Πολλοί άνθρωποι έχουν ουρεόπλασμα ως μέρος του μικροβιόματος τους. Η παρουσία του ουρεοπλάσματος δεν αποτελεί πρόβλημα, εκτός εάν είστε έγκυος.

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει αν οι εγκυμονούσες θα πρέπει να κάνουν τεστ για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον τύπο λοίμωξης. Εάν ανησυχείτε για τυχόν επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Το ουρεόπλασμα θεωρείται ένα ευκαιριακό βακτήριο, το οποίο σημαίνει ότι συναντάται τόσο σε υγιείς όσο και σε άτομα με ορισμένες ασθένειες.

Τα ευκαιριακά βακτηρίδια μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν κάποιον άρρωστο όταν μια ασθένεια αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και του επιτρέπει να πολλαπλασιάζεται και να εισβάλει περαιτέρω στο σώμα.

 

Πηγή:

https://www.healthline.com/health/ureaplasma#diagnosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321636.php