Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να ασκούμαστε;

Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να ασκούμαστε;

Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην καθημερινότητα σας και να σταματήσετε να γυμνάζεστε. Μπορεί να τραυματιστείτε, να θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα για να εστιάσετε σε κάτι άλλο ή απλώς να χάσατε το ενδιαφέρον σας για την άσκηση.

 

Η ερώτηση όμως είναι:

Πόσο σύντομα και σε ποιο βαθμό θα χάσετε την φυσική σας κατάσταση αν σταματήσετε να γυμνάζεστε;

Εάν σχεδιάζετε να κάνετε ένα διάλειμμα από την άσκηση σκεφτείτε μήπως αντί για αυτό θα ήταν καλύτερο απλώς να την μειώσετε κάνοντας λιγότερες προπονήσεις ή για λιγότερη ώρα. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φόρμα σας.

 

Τι συμβαίνει όταν σταματάτε να ασκείστε;

Όταν σταματάτε να γυμνάζεστε οδηγείστε σε πλήρη αντιστροφή όλων των πλεονεκτημάτων που είχατε κερδίσει από τις συχνές προπονήσεις του παρελθόντος. Φυσικά αυτό ισχύει με διαφορετικό τρόπο για τον κάθε ασκούμενο και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα φυσική σας κατάσταση και το ιστορικό που έχετε στον τομέα της άσκησης.

Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μια αξιόλογη διάφορα μεταξύ ενός διαλείμματος διάρκειας έως και 4 εβδομάδων και ενός με διάρκεια μεγαλύτερη των 4 μηνών.

 

Μικρό διάλειμμα – λιγότερο από 4 εβδομάδες αποχή από την άσκηση

Σύμφωνα με την έρευνα πολλές φυσιολογικές αλλαγές αρχίζουν να συμβαίνουν ακόμα και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα.

 

Τι αλλάζει:

Η αντοχή είναι η πρώτη που επηρεάζεται. Όσοι ασχολούνται συστηματικά με την γυμναστική και την άσκηση παρατηρούν πολύ μεγαλύτερη πτώση στην αντοχή τους από ότι κάποιος που γυμνάζεται για ψυχαγωγία.

Για τους δρομείς το ιστορικό τρεξίματος είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Αν είχατε ξεκινήσει να τρέχετε μόνο λίγους μήνες πριν πάρετε το διάλειμμα σας τότε πιθανόν να μην παρατηρήσετε καμία αλλαγή. Ωστόσο αν προπονείστε για ένα ή και περισσότερα χρόνια συστηματικά τότε θα παρατηρήσετε μια πτώση στους χρόνους σας.

Για παράδειγμα: αν συνηθίζατε να τρέχετε 5 χιλιόμετρα σε 22 λεπτά αν σταματήσετε τις προπονήσεις για 2 εβδομάδες και ξανά αρχίσετε είναι πιθανόν να χρειάζεστε 1 με 2 λεπτά επιπλέον.

Το γνωρίζατε αυτό;

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο φυσικής κατάστασης ενός ατόμου είναι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου. Δείχνει πόσο αποτελεσματικά το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.  Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που μειώνεται όταν σταματάτε την άσκηση σε ποσοστό 4-14%.

Οι αθλητές αντοχής μπορεί να παρατηρήσουν έως και 25% μείωση στο χρόνος μέχρι να νιώσουν εξάντληση, κάτι που επηρεάζει πολύ την απόδοση τους.

 

Μύες, δύναμη και ευκαμψία

Πιθανόν να μην παρατηρήσετε μείωση της μυϊκής σας δύναμης. Σε γενικές γραμμές θα είναι εύκολο να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα αν κάνετε προπόνηση με βάρη. Ενδεχομένως εκπαιδευμένοι αθλητές να παρατηρήσουν κάποια μικρή διαφορά ακόμα και μετά από ένα τόσο σύντομο διάλειμμα από τις καθημερινές προπονήσεις τους.

Μια πτώση στο μυϊκό γλυκογόνο μπορεί θα κάνει τους μύες σας να φαίνονται μικρότεροι λόγω της μικρότερης κατακράτησης υγρών. Μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι πιο γρήγορα μόλις επιστρέψετε στο κανονικό πρόγραμμα των προπονήσεων σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς πολύ γρήγορα θα επιστρέψετε στα κανονικά σας επίπεδα.

Μια μείωση στην ευελιξία μπορεί να γίνει αισθητή στους γοφούς, το κορμό και την σπονδυλική στήλη. Με άλλα λόγια είναι πολύ πιθανό τις ασκήσεις που κάνατε στη γιόγκα, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, να μην μπορείτε να τις καταφέρετε με την ίδια ευκολία. Φυσικά με την προπόνηση θα μπορέσετε ξανά να επανέλθετε στο σημείο που ήσασταν πριν σταματήσετε.

 

Μεγαλύτερο διάλειμμα – Πάνω από 4 εβδομάδες αποχή από την άσκηση

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο διάλειμμα από την ρουτίνα των προπονήσεων σας έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σώμα σας.

 

Τι αλλάζει:

Η αντοχή μπορεί να επανέλθει στο σημείο που ήταν πριν αρχίσετε να ασκείστε. Η μυϊκή σας μάζα μειώνεται αλλά δε μετατρέπεται σε λίπος.

 

Αντοχή

Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου συνεχίζει να μειώνεται ακόμα και σε ποσοστό 20%. Ίσως να χάσετε όλη τη καρδιαγγειακή βελτίωση που είχατε καταφέρει επειδή η λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού σας συστήματος επιστρέφει αργά στην κατάσταση που ήταν.

Για παράδειγμα αν χρειαζόσασταν 25 λεπτά για να κάνετε 5 χιλιόμετρα τώρα πιθανόν να χρειάζεστε 30.

 

Μύες και λίπος

Σταδιακά αρχίζει η απώλεια άπαχης μυϊκής μάζας. Φυσιολογικά αυτό παραπέμπει στη διαδικασία γήρανσης. Όσον αφορά τη δύναμη η έρευνα δεν έδειξε σαφή αποτελέσματα. Ο ρυθμός απώλειας της μυϊκής δύναμης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τα χρόνια που γυμνάζεστε, τον τύπο άσκησης που ακολουθείτε την ηλικία σας και άλλους.

Παράδειγμα: Έγινε μια μελέτη σε νεαρούς άνδρες που δεν είχαν ασκηθεί ξανά, προπονήθηκαν σε ένα μηχάνημα επέκτασης ποδιού και αύξησαν την αντοχή στο πόδι από τα 80 στα 100 κιλά. 12 εβδομάδες μετά η ισχύς παρέμεινε η ίδια ενώ 7 μήνες αργότερα μειώθηκε στα 90 κιλά.

Γνωρίζατε ότι:

Η μυϊκή μνήμη βοηθά τα καλά εκπαιδευμένα άτομα να ανακτήσουν τη δύναμη τους μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Ένα βασικό μέρος της μυϊκής μνήμης είναι οι νευρικές προσαρμογές που γίνονται καθώς περνάτε χρόνο για να μάθετε μια νέα δεξιότητα και να την ενισχύσετε.

Αν και η μυϊκή μάζα μειώνεται δεν μετατρέπεται σε λίπος. Ωστόσο μια μεγαλύτερη διακοπή μπορεί να αντιστρέψει όλα τα καλά αποτελέσματα που είχε η πρωτύτερη άσκηση σας στον μεταβολισμό του λίπους.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τι επηρεάζει περισσότερο το μεταβολισμό του λίπους: η άσκηση, η μείωση των θερμίδων ή ένας συνδυασμός και των δύο. Το αν θα πάρετε λίπος κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σας εξαρτάται από τον μεταβολισμό σας και τις διατροφικές σας συνήθειες.

 

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις αρνητικές επιδράσεις στο ελάχιστό;

Εάν γνωρίζετε ότι δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα άσκησης σύντομα, μην απελπίζεστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές:

  • Εστιάστε στην ένταση: μπορείτε να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση αν μειώσετε τις προπονήσεις σας ως και 50% (σε συχνότητα και διάρκεια) αλλά αυξήσετε την ένταση.
  • Cross– training: εάν έχετε τραυματιστεί ρωτήστε το γιατρό σας ποια δραστηριότητα είναι πιο ασφαλής για εσάς. Συχνά η κολύμβηση είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά και στους αθλητές που θέλουν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.
  • Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη: βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη, θα σας βοηθήσει επιβραδύνοντας τη μείωση της μυϊκής σας μάζας σε περιόδους που δεν μπορείτε να κάνετε συχνές προπονήσεις.

Το να ασκείτε ένα μη τραυματισμένο άκρο μπορεί να κάνει το τραυματισμένο άκρο σας να είναι πιο εύχρηστο και δυνατό. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείτε συχνά στη αποκατάσταση μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.