Τι πρέπει να προσέχετε όταν πρέπει να διαλέξετε σαπούνια και σαμπουάν ενώ έχετε ψωρίαση;

sapouni gia psoriasi
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι πρέπει να προσέχετε όταν πρέπει να διαλέξετε σαπούνια και σαμπουάν ενώ έχετε ψωρίαση;

Η ψωρίαση προκαλεί την γρήγορη ανάπτυξη δερματικών κυττάρων αφήνοντας έτσι το δέρμα των ασθενών με φαγούρα και πόνο. Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενα φάρμακα, όμως μπορούν να γίνουν και πολλές τεχνικές στο σπίτι για να αντιμετωπιστεί ή κατάσταση.

Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της ψωρίασης σας είναι τα σαμπουάν και τα σαπούνια που επιλέγετε να χρησιμοποιείτε.  Κάποια ειδικά σαμπουάν μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηρότητας και του κνησμού ή τουλάχιστον θα  αποφύγετε την επιδείνωσή τους.

Όμως δεν μπορούν να σας βοηθήσουν όλα τα προϊόντα.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν ψωνίζετε προϊόντα καθαρισμού για την επιδερμίδα με ψωρίαση.  

 

  1. Θα επιδεινωθεί η ψωρίαση μου;

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε από τα σαπούνια και τα σαμπουάν σας είναι να κάνουν το δέρμα σας ακόμα πιο σκληρό ή να προκαλέσουν φλεγμονή. Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι πολλά σαπούνια είναι πολύ δυνατά, έτσι αφυδατώνουν και ξεραίνουν την επιδερμίδα σας.

Είναι πολύ σημαντικό να μείνετε μακριά από τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που μπορεί να σας βλάψουν, ακόμα πιο σημαντικό όμως, είναι να βρείτε προϊόντα που θα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επιδερμίδας σας. Τα σαπούνια και τα αποσμητικά σαπούνια μπορεί να είναι πολύ σκληρά και ερεθιστικά για το ευαίσθητο δέρμα.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα κανονικό σαμπουάν που όμως δεν ιδανικό για την ψωρίαση τότε πρέπει σίγουρα να είναι απαλό και να μην έχει πρόσθετα αρωματικά στοιχεία.

Τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, αρώματα, ρετινοειδή ή α-υδροξυοξέα (AHA) δεν αφήνουν την επιδερμίδα σας να διατηρήσει τα φυσικά της έλαια. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ξηρότητα και δυσφορία. Δώστε σημασία στην ετικέτα και αποφύγετε τα πιο πάνω συστατικά που θα κάνουν κακό στην επιδερμίδα σας.

 

  1. Θα βοηθήσει αυτό το προϊόν στηναντιμετώπιση της ψωρίασης μου;

Η επιλογή του σωστού σαπουνιού μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος της θεραπείας αλλά θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να διατηρήσει την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Ορισμένα σαπούνια παρασκευάζονται με συστατικά που έχουν μελετηθεί όσον αφορά τη δυνατότητα τους να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Για παράδειγμα, ένα καλό σαπούνι για τις ψωριασικές επιδερμίδες είναι αυτό από αλόη βέρα.

Συστατικά που βοηθούν στην ψωρίαση

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι η αλόη βέρα που εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια κλασσική κρέμα στεροειδών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν η ποσότητα της αλόης βέρα που υπάρχει σε  ένα σαπούνι θα ήταν αρκετή για να έχει ένα παρόμοια αποτελέσματα, αλλά μπορεί αν το δοκιμάσετε να δείτε αν είναι  μια καλή επιλογή για εσάς.

Επίσης σαπούνια με πολύ καλά αποτελέσματα στα άτομα με ψωρίαση είναι αυτά που περιέχουν βρώμη. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2012 έδειξε ότι το κολλοειδές πίτουρο βρώμης έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα.

Μια άλλη επιλογή είναι να δοκιμάσετε σαπούνια που έχουν πρόσθετα ενυδατικά συστατικά. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο και το έλαιο jojoba, που χρησιμοποιούνται σε μερικά σαπούνια, μπορούν να βοηθήσουν στην απαλότητα του ξηρού δέρματος.

Τα υποαλλεργικά σαπούνια που είναι απαλλαγμένα από οινόπνευμα και αρώματα ή αυτά που είναι κατασκευασμένα για ευαίσθητο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό.

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε διαφόρων ειδών σαπούνια για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το δέρμα σας, καθώς δεν αντιδρούν όλοι με το ίδιο προϊόν με τον ίδιο τρόπο.

 

Ψωρίαση στο κεφάλι

Για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φαρμακευτικό σαμπουάν. Αυτά συνήθως απαιτούν συνταγή. Εάν έχετε παχιά μπαλώματα ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής σας, ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει ώστε να τα μαλακώσει. Αυτό θα επιτρέψει στο φαρμακευτικό σαμπουάν σας να λειτουργήσει καλύτερα. Όμως για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο προϊόντα με ασφάλεια  συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό ή φαρμακοποιό.

Προειδοποίηση: Ορισμένα από αυτά τα σαμπουάν που είναι ιδικά για τα άτομα με ψωρίαση έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους ανθρώπους. Μόνο αν δοκιμάσετε θα είστε σίγουροι. Μπορείτε να δοκιμάσετε σαμπουάν με πιο ουδέτερο άρωμα ή να καλύψετε τη μυρωδιά χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό σαμπουάν ή μαλακτικό μετά την έκπλυση του θεραπευτικού.

 

  1. Πώς μπορώ να δημιουργήσω τις καλύτερες συνθήκες για τα προϊόντα φροντίδας του δέρματός μου;

Ας υποθέσουμε ότι μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία και δοκιμάσατε κάποια σαπούνια και σαμπουάν. Κάνατε κάποια πειράματα με διάφορα προϊόντα και τελικά βρήκατε μετά από πολλές δοκιμές αυτά που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την επιδερμίδα σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για να ηρεμήσετε το δέρμα σας, αλλά ακόμα δεν έχετε τελειώσει.

Καθώς χρησιμοποιείτε τα νέα προϊόντα περιποίησης για το σώμα και τα μαλλιά σας, μπορείτε επίσης να λάβετε διάφορα μέτρα με τα οποία θα βελτιώσετε τις πιθανότητες τα σαπούνια και τα σαμπουάν να βοηθήσουν το δέρμα σας ώστε να είναι υγιές και ενυδατωμένο.

Για το δέρμα με ψωρίαση είναι προτιμότερα το ντους και το μπάνιο σας να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και όχι καυτό. Για να σκουπιστείτε χρησιμοποιείστε μια καθαρή πετσέτα και ταμπονάρετε απαλά χωρίς να τρίβετε.

Αμέσως μετά το μπάνιο σας βάλτε την ενυδατική σας κρέμα, αλλά μην περιοριστείτε μόνο στην μία φορά. Κάνετε πολλές επαλείψεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Ο ψυχρός, ξηρός αέρας μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα της ψωρίασης, οπότε η ενυδάτωση του δέρματός σας είναι ιδιαίτερα σημαντική το χειμώνα.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής σας μπορεί να επιδεινωθεί αν τρίβετε, γρατζουνίζετε ή ξύσετε το κεφάλι σας ενώ το σαπουνίζετε, χτενίζετε ή βουρτσίζετε. Οι βαφές  μαλλιών, όπως και η θερμότητα από τα ζεστά ρολά ή το σεσουάρ σας μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή. Ό, τι κι αν κάνετε με τα μαλλιά σας, προσπαθήστε να κάνετε απαλές και ήρεμες κινήσεις.

 

Συμπερασματικά

Εκτός από οποιαδήποτε ιατρική αγωγή που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς αισθάνεται το δέρμα σας. Τα προϊόντα που λειτουργούν καλύτερα για εσάς θα αφήσει το δέρμα σας πιο ενυδατωμένο και μαλακό. Εάν χρησιμοποιείτε σαπούνι ή σαμπουάν που σας έχει συνταγογραφηθεί, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας.