Τι προκαλεί την φλεβίτιδα;

ti-prokalei-tin-flevitida
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι προκαλεί την φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα, είναι λεπτές φλέβες που γίνονται ορατές με γυμνό μάτι και μοιάζουν με ιστό αράχνης. Σε μεγάλο βαθμό είναι ένα πρόβλημα αισθητικής φύσης που δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη ιατρική περίθαλψη.

 

Θα μπορούσε όμως η φλεβίτιδα να αποτελεί σημάδι μιας αρχόμενης φλεβικής ασθένειας;

Τι προκαλεί την φλεβίτιδα και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις επιφανειακές φλέβες για να διαγνώσουμε, προλάβουμε ή και να θεραπέψουμε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εδώ θα ερευνήσουμε τις αιτίες που δημιουργείται η φλεβίτιδα, κυρίως στα πόδια των γυναικών, και πως μπορούν να σας προειδοποιήσουν για μι επικείμενη φλεβική νόσο.

 

Τι προκαλεί την φλεβίτιδα και ποια είναι η σύνδεση της με τους κιρσούς;

Τόσο η φλεβίτιδα όσο και οι κιρσοί προκαλούνται από το αίμα που κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες και υποδηλώνουν κάποια ανεπάρκεια στις βαλβίδες των συγκεκριμένων φλεβών.

Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι βαλβίδες στις φλέβες υποστούν κάποια βλάβη ή αδυναμία, προκαλώντας το αίμα να πάρει αντίστροφη πορεία από αυτήν που πρέπει να έχει δηλαδή προς την καρδιά.

Η φλεβίτιδα επίσης μπορεί να προκληθεί από θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την υποκείμενη φλεβική ανεπάρκεια. Τέτοια αίτια εμφάνισης της φλεβίτιδας μπορεί να είναι τα ορμονικά προβλήματα, η αυξημένη έκθεση στον ήλιο και την θερμότητα, αλλά και τυχόν μικροτραυματισμοί.

Παρ’ όλα αυτά λόγο της σύνδεσης της φλεβίτιδας με την φλεβική ανεπάρκεια που μπορεί να προκαλέσει επώδυνους κιρσούς συνίσταται να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό γιατρό αγγειοχειρούργο.

Ο αγγειοχειρούργος είναι ο μοναδικός που θα μπορέσει να διαπιστώσει αν πίσω από την φλεβίτιδα κρύβεται κάποια υποψία εμφάνισης κιρσών στα πόδια σας. Έτσι ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τη φλεβική ανεπάρκεια πριν να προλάβει να γίνει σοβαρό πρόβλημα.

Η φλεβίτιδα από μόνη της δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να σας απασχολήσει.

 

Η παρουσία της φλεβίτιδας στα πόδια σας δεν υποδηλώνει ότι έχετε φλεβική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν ωστόσο άλλα συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών που δεν φαίνονται που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για μια πιθανή φλεβική νόσο στα πόδια σας.

Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν κάποια φλεβική νόσο μαζί με την παρουσία της φλεβίτιδας μπορεί να είναι:

Συμπτώματα εν τω βάθει θρομβώσεως

 • Αίσθημα βάρους στα πόδια
 • Πόνος, κράμπες και μούδιασμα στα πόδια
 • Πόδια που τρέμουν και πρήζονται

Εάν παρουσιάζετε κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα είναι πιθανό να έχετε φλεβική ανεπάρκεια. Σε περίπτωση που μαζί με τα συμπτώματα έχετε και φλεβίτιδα οι πιθανότητες φλεβικής ανεπάρκειας αυξάνονται.

 

Είναι επικίνδυνοι η φλεβίτιδα και οι κιρσοί;

Στον παρελθόν ούτε η φλεβίτιδα αλλά ούτε και οι κιρσοί αποτελούσαν κάποιον κίνδυνο για την υγεία μας. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση των κιρσών και της εν τω βάθει θρομβώσεως. Μια κατάσταση στην οποία σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος στην κεντρική φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο πόδι μας.

Ο κίνδυνος αυτός που σχετίζεται με την εν τω βάθει θρόμβωση περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα.

 

Τέτοια συμπτώματα είναι:

 • έντονος πόνος και ευαισθησία στα πόδια
 • δυσκολία στο περπάτημα
 • πιθανότητα ο θρόμβος να σπάσει και να ταξιδέψει μέχρι τους πνεύμονες με αποτέλεσμα την πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι όταν ένας θρόμβος που πάει στους πνεύμονες προκαλέσει έντονη δυσφορία στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη ζωή σας.

Η συσχέτιση των κιρσών και της εν τω βάθει θρομβώσεως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη ως αιτία δημιουργίας του προβλήματος.

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια ή να ξεκινήσετε μια θεραπεία μόνοι σας με μια αλοιφή για την φλεβίτιδα αλλά κάνοντας και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

 

Πως μπορώ να ξέρω τι δημιουργεί τη φλεβίτιδα στα πόδια μου;

Αν έχετε παρατηρήσει την παρουσία φλεβίτιδας στα πόδια σας αλλά και τα συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας ή κιρσών που είδαμε πιο πάνω θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν αγγειοχειρούργο για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία.

Εάν έχετε μόνο φλεβίτιδα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν ανήκετε σε μια από τις κάτωθι κατηγορίες:

 • Είστε ή ήσασταν υπέρβαροι στο παρελθόν
 • Είχατε κάποιον τραυματισμό που σας ανάγκασε να μείνετε κλινήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Είχατε κάποια σημαντική χειρουργική επέμβαση
 • Φοράτε συχνά ψηλά τακούνια και στενά παντελόνια που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας
 • Παίρνετε ή παίρνατε ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια
 • Είστε έγκυος ή ήσασταν έγκυος, ειδικά εάν είστε άνω των 35 ετών και έχετε περισσότερα από ένα παιδιά
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό κιρσών ή θρόμβων αίματος.
 • Αν κάνετε καθιστική ζωή ή δουλειά σας απαιτεί ώρες ορθοστασίας, ή να παραμένετε σε συγκεκριμένη στάση σώματος για πολλές ώρες.
 • Είστε γυναίκα άνω των 35 ετών
 • Είστε άνω των 60 ετών

Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν φλεβική ανεπάρκεια, φλεβίτιδα, κιρσούς και θρομβώσεις αίματος.

Επομένως ενώ η φλεβίτιδα δεν προκαλείται απαραίτητα από κάποια φλεβική ασθένεια, όμως μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη φλεβική ανεπάρκεια.

Αυτά τα προβλήματα υγείας που παραμένουν κρυμμένα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση αλλά και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης.

Μην αφήνετε την φλεβίτιδα χωρίς κάποια θεραπεία. Προμηθευτείτε μια αλοιφή για την φλεβίτιδα, μειώστε τις ώρες ορθοστασίας, μην φοράτε στενά παντελόνια και μην έχετε θερμαντικές πηγές κοντά στα πόδια σας.

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε άλλο πόνο ή ενόχληση στα πόδια σας μην χάνετε άλλο χρόνο και επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.