Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε το τσιγάρο;

ofeli apo ti diakopi kapnismatos
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε το τσιγάρο;

Το κάπνισμα απελευθερώνει χιλιάδες χημικές ουσίες στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα αυτού δεν είναι μόνο η βλάβη που δημιουργείτε στα πνευμόνια μας. Το κάπνισμα βλάπτει εξίσου την καρδιά και πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Όμως ακόμα κι να καπνίζετε εδώ και πολλά χρόνια, μπορείτε να αντιστρέψετε όλο το κακό που έχει γίνει. Πολλά είναι τα οφέλη για την υγεία σας που προκύπτουν ακόμα κι από τις πρώτες ώρες που θα σταματήσετε να καπνίζετε, έως και μια δεκαετία μετά.

Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία σας από τη πρώτη στιγμή που θα κόψετε το κάπνισμα.

 

20 λεπτά μετά από το τελευταίο σας τσιγάρο

Οι θετικές επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος στην υγεία σας αρχίζουν 20 λεπτά αφού θα κάνετε το τελευταίο σας τσιγάρο.

Η αρτηριακή σας πίεση και ο παλμός σας θα αρχίσουν να επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στους βρογχικούς σωλήνες αρχίζουν πλέον να κινούνται, λόγω της συνεχούς έκθεσης στον καπνό προηγουμένως δεν ήταν φυσιολογική η λειτουργία τους.

Η κίνηση των ινών είναι πολύ ευεργετική για τους πνεύμονες καθώς με αυτή τη διαδικασία αποβάλλονται από μέσα τους τα βακτήρια και μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

 

8 Ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο

Μέσα σε 8 ώρες τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα χημικό που υπάρχει στον καπνό των τσιγάρων και αντικαθιστά τα σωματίδια του οξυγόνου στο αίμα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα οξυγόνου που παίρνουν οι ιστοί σας

Όταν το μονοξείδιο του άνθρακα εξαφανίζεται από το κυκλοφορικό σας, τα επίπεδα του οξυγόνου αρχίζουν να αυξάνονται σε πιο φυσιολογικές τιμές. Αυτή η αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου βοηθά να θρέψει τους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία που έπαιρναν σημαντικά λιγότερο οξυγόνο όσο καπνίζατε.

 

24 Ώρες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Μετά από μια ολόκληρη ημέρα από το τελευταίο σας τσιγάρο έχετε ήδη μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης συστολής των φλεβών και των αρτηριών σας. Επίσης τα αυξημένα επίπεδα οξυγόνου που πηγαίνουν στην καρδιά τονώνουν τη λειτουργία της.

Τα επίπεδα της νικοτίνης στην κυκλοφορία του αίματος σας έχουν μειωθεί σε μια πλέον αμελητέα ποσότητα.

 

48 Ώρες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Σε 48 ώρες από την τελευταία φορά που καπνίσετε οι κατεστραμμένες νευρικές απολήξεις αρχίζουν να ξαναγεννιούνται.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι αισθήσεις που δεν λειτουργούσαν καλά λόγω καπνίσματος έχουν πλέον βελτιωθεί.

Συνειδητοποιείτε πλέον ότι έχετε καλύτερη αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης από ότι πριν 2 ημέρες.

 

72 Ώρες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Μετά από 3 ημέρες από τη διακοπή του καπνίσματος θα αναπνέετε πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βρογχικοί σωλήνες μέσα στους πνεύμονες σας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και να ανοίγουν περισσότερο. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία ανταλλαγής αέρα μεταξύ διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου.

Επιπλέον η πνευμονική σας ικανότητα – η ικανότητα δηλαδή των πνευμόνων να γεμίσουν με αέρα – αυξάνεται σημάντικα περίπου 3 ημέρες αφού κόψετε το κάπνισμα.

 

Μία εβδομάδα μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Το ορόσημα της μιας εβδομάδας από το τελευταίο σας τσιγάρο είναι σημαντικό όχι μόνο για την υγεία σας αλλά και για την ικανότητα σας να κόψετε το τσιγάρο και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο για μια εβδομάδα είναι 9 φορές πιο πιθανό να τα καταφέρουν να μην καπνίσουν ποτέ ξανά στη ζωή τους.

Οι πιθανότητες να κόψετε το κάπνισμα για πάντα αυξάνονται με κάθε σας προσπάθεια. Εάν μπορείτε να τα καταφέρετε για μια εβδομάδα μπορείτε και για μια ολόκληρη ζωή.

 

Δύο εβδομάδες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Δύο εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος θα παρατηρήσετε ότι όχι μόνο αναπνέετε καλύτερα αλλά και ότι περπατάτε ευκολότερα. Αυτό συμβαίνει χάρη στην βελτιωμένη κυκλοφορία και την οξυγόνωση.

Η λειτουργία των πνευμόνων σας αυξάνεται κατά 30% περίπου σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων αφού θα κόψετε το τσιγάρο.

 

Ένα μήνα μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Μετά από μόλις ένα μήνα θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές στην υγεία σας που οφείλονται στη διακοπή του καπνίσματος. Σε γενικές γραμμές θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα αισθάνεστε καλύτερα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι πολλά συμπτώματα που είχατε και σχετίζονταν με το κάπνισμα έχουν μειωθεί, όπως η δύσπνοια μετά από μια απλή άσκηση.

Σε αυτό το διάστημα οι ίνες των πνευμόνων αυξάνονται και βοηθούν στη μείωση της βλέννας και την προστασία από τις βακτηριακές λοιμώξεις.

 

3 μήνες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

3 μήνες μετά τη διακοπή του τσιγάρου, μια γυναίκα μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα της και να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μιας πρόωρης γέννας και ενός λιποβαρούς βρέφους.

 

6 μήνες μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Σε αυτό το στάδιο όσοι κόβουν το τσιγάρο παρατηρούν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις χωρίς να έχουν την ανάγκη να καπνίσουν.

Επίσης παρατηρούν ότι ο βήχας έχει μειωθεί σημαντικά όπως και η βλέννα και τα φλέματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αεραγωγοί δεν έχουν κάποια φλεγμονή που δημιουργείται από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό. 

 

Ένα χρόνο μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Ένα έτος αφού κόψετε το κάπνισμα οι πνεύμονες σας έχουν βετιωθεί σημαντικά στην υγεία, την ικανότητα και τη λειτουργία τους. Θα παρατηρήσετε ότι σας είναι πολύ πιο εύκολο να αναπνέετε όσο ασκείστε και ο βήχας είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με όταν καπνίζατε.

Εκτός από όλα αυτά τα οφέλη στην υγεία σας θα έχει αποταμιεύσει και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Το κάπνισμα είναι αρκετά ακριβό.

Αν βάλετε σαν στόχο με το που κόψετε το τσιγάρο να αποθηκεύσετε τα χρήματα που θα σπαταλούσατε σε αυτό, μέχρι τώρα θα έχετε αποθηκεύσει ένα σημαντικό ποσό.

 

3 χρόνια μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Αν έχετε καταφέρει να κόψετε το τσιγάρο για 3 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώθηκε σε ποσοστό ίσο με των μη καπνιστών.

Το κάπνισμα δεν περιορίζει μόνο τη ροή οξυγόνου στην καρδιά. Βλάπτει επίσης την επένδυση των αρτηριών. Ο λιπώδης ιστός αρχίζει να συσσωρεύεται, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει και να έχετε μια πιο υγιή καρδιά, τα επόμενα χρόνια.

 

Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Πέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μειώνετε στο μισό σε σύγκριση με όταν καπνίζετε.

 

15 χρόνια μετά το τελευταίο σας τσιγάρο

Στα δεκαπέντε χρόνια ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε σε ποσοστό ίδιο με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Σίγουρο θα χρειαστεί πολύ χρόνος για να αναστρέψετε όλες τις επιπτώσεις τους καπνίσματος στην υγεία σας, όμως είναι κάτι που μπορεί να γίνει.

Τα 15 χρόνια είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημα για την υγεία σας αφού έχετε κόψει το τσιγάρο.