Το χάπι της επόμενης μέρας

to xapi tis epomenis imeras
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ένα είδος επείγουσας αντισύλληψης. Η επείγουσα αντισύλληψη χρησιμοποιείτε από γυναίκες που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία ή σε περίπτωση που αποτύχει η μέθοδος αντισύλληψης που ήδη χρησιμοποιούν.

Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ως εφεδρική μέθοδος αντισύλληψης και όχι ως κύρια. Αυτού του είδους τα χάπια περιέχουν είτε την ουσία που ονομάζεται λεβονοργεστρέλη είτε την ulipristal acetate.

Τα χάπια που περιέχουν την ουσία λεβονοργεστρέλη μπορείτε να τα προμηθευτείτε άμεσα από το φαρμακείο της γειτονιάς σας ενώ για τα χάπια που περιέχουν ulipristal acetate θα χρειαστείτε ιατρική συνταγή.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείτε το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας μπορει να σας προστατέψει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Οι πιθανές περιπτώσεις είναι να ήρθατε σε επαφή χωρίς κάποια μέθοδο προφύλαξης ή ακόμα να παραλείψατε να πάρετε ένα ή περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια.

Άλλες πιθανές περιπτώσεις είναι το να έχετε κακοποιηθεί σεξουαλικά ή να έχει αποτύχει η συνηθισμένη σας μέθοδος όπως παραδείγματος χάρη να έχει σκιστεί το προφυλακτικό που χρησιμοποιήσατε.

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν μπορεί να τερματίσει μια ήδη υπάρχουσα εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα αν βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εμφύτευσης.

Πώς λειτουργεί το «χάπι της επόμενης μέρας»;

to xapi tis epomenis imeras

Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στη σάλπιγγα. Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο κατευθύνεται προς τη μήτρα, όπου και θα εμφυτευθεί για να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Το γονιμοποιημένο ωάριο χρειάζεται 3-4 μέρες για να φτάσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα. Το χρονικό αυτό διάστημα εκμεταλλεύεται το «χάπι της επόμενης μέρας» για να δράσει και να εμποδίσει την εμφύτευση και κατά συνέπεια στην εγκυμοσύνη. Επίσης πιστεύεται ότι εμποδίζει την ωορρηξία, αν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την επαφή.

Ο τρόπος που λειτουργεί το συγκεκριμένο χάπι είναι καθυστερώντας την ωορρηξία.

Μην συγχέετε το χάπι της επόμενης μέρας με το χάπι της άμβλωσης. Είναι δυο εντελώς διαφορετικά χάπια που δρουν με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Το χάπι της άμβλωσης έχει δημιουργηθεί για να τερματίσει μια εγκυμοσύνη. Ακόμα και στην περίπτωση που το ωάριο έχει ήδη γονιμοποιηθεί, εμφυτευθεί στη μήτρα και πλέον αναπτύσσεται. Θα είναι αποτελεσματικό ακόμα και στο συγκεκριμένο στάδιο.

Κίνδυνοι που υπάρχουν

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια πολύ αποτελεσματική επιλογή αν θέλετε να προστατευτείτε από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από μια τυχούσα επαφή χωρίς προφύλαξη.

Όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως άλλες μεθόδους αντισύλληψης και δεν συνίσταται για πολλές χρήσεις.

Επίσης το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να αποτύχει ακόμα κι αν το χρησιμοποιήσετε με τον σωστό τρόπο.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν μπορεί να σας προστατέψει από τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν μπορούν να το πάρουν όλες οι γυναίκες. Μην το χρησιμοποιήσετε εάν:

 • Είστε αλλεργικές σε κάποιο από τα συστατικά του χαπιού.
 • Παίρνετε ορισμένα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του όπως είναι τα βαρβιτουρικά.

Ένα είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το χάπι της επόμενης μέρας ίσως να μην τόσο αποτελεσματικό όπως είναι για τις γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρες.

Πριν πάρετε τα χάπι της επόμενης μέρας βεβαιωθείτε ότι δεν είστε έγκυος. Ιδανικά κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης πιο πριν.

Προς το παρόν είναι άγνωστες οι επιδράσεις της δραστικής ουσίας, που περιέχεται στο χάπι, στο έμβρυο. Επίσης εάν θηλάζετε μην πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του χαπιού της επόμενης μέρας συνήθως διαρκούν λίγες μέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία ή εμετό
 • Ζάλη
 • Έντονη κούραση
 • Πόνο στους μαστούς
 • Αιμορραγία πριν την έμμηνο ρύση ή ακόμα και πιο βαριά έμμηνο ρύση (μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και διάρκεια)
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και κράμπες

Πως να προετοιμαστείτε

to xapi tis epomenis imeras

Για μέγιστη αποτελεσματικότητα η επείγουσα αντισύλληψη πρέπει να γίνετε το συντομότερο δυνατό από την μη προστατευμένη συνουσία. Σίγουρα δεν θα πρέπει να υπερβείτε τις 72 ώρες, δηλαδή 3 ημέρες.

Μπορείτε να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Για να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα, που φτάνει το 99%, το πρώτο χάπι θα πρέπει να λαμβάνεται το γρηγορότερο μετά την αποτυχημένη επαφή. Το χρονικό περιθώριο δράσης είναι 3 μέρες. Η αποτελεσματικότητα όμως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Τι να περιμένετε

Για να χρησιμοποιήσετε το χάπι της επόμενης μέρας:

 • Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθείστε κατά γράμμα τις οδηγίες που θα βρείτε στο σχετικό φυλλάδιο που βρίσκετε στην συσκευασία. Μην αφήσετε να περάσουν περισσότερες από 72 ώρες για να πάρετε το χάπι. Η αποτελεσματικότητα του θα είναι περιορισμένη.
 • Αν κάνετε εμετό σε διάστημα δύο ωρών αφού πάρετε το χάπι, τότε ενημερώστε τον γυναικολόγο σας για να σας συμβουλεύσει αν πρέπει να πάρετε κι άλλο χάπι.
 • Μην έρθετε σε σεξουαλική επαφή αν δεν ξεκινήσετε εκ νέου μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. Το χάπι της επόμενης μέρας δεν σας προσφέρει διαρκή προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία τις επόμενες μέρες ή και βδομάδες αφού πάρετε το χάπι, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να μείνετε έγκυος.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης και έπειτα μπορείτε να έχετε και πάλι σεξουαλικές επαφές.

Η χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας μπορεί να καθυστερήσει την επόμενη έμμηνο ρύση σας ακόμα και για διάστημα μίας εβδομάδας.

Αν δεν έχετε έμμηνο ρύση σε διάστημα 3 ή 4 εβδομάδων αφού πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας τότε κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Συνήθως δεν θα χρειαστεί να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας για να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας.

Ωστόσο αν έχετε αιμορραγία ή έστω κάποιες κηλίδες που διαρκούν περισσότερο από μια εβδομάδα, ή αν έχετε έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς για διάστημα 3 έως 5 εβδομάδων μετά την λήψη του χαπιού επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας.

Αυτά τη σημάδια ίσως να είναι ενδείξεις αποβολής ή ότι το γονιμοποιημένο ωάριο έχει εμφυτευθεί έξω από την μήτρα σας, συνήθως στη σάλπιγγα.  

Είναι ασφαλές;
to xapi tis epomenis imeras
Περιέχει μια γνωστή ορμόνη, την προγεστερόνη που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε αντισυλληπτικά χάπια. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες που έγιναν σε μεγάλο αριθμό γυναικών με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν έχει καμιά αντένδειξη και η πιο σοβαρή παρενέργεια του είναι η ναυτία, την οποία μπορείτε να αποφύγετε αν έχετε φάει πριν τη λήψη του. Εξάλλου σε περίπτωση που ξεκινήσει τελικά η εγκυμοσύνη, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά ανεξάρτητα από τη λήψη του χαπιού.

Αν παρουσιαστεί εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας εξωμήτριας κύησης. Ο απόλυτος κίνδυνος μιας εξωμήτριας κύησης είναι μικρός, εφόσον η μέθοδος αποτρέπει την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί, παρόλη την εμφάνιση εμμήνου ρύσεως. Επομένως, δε συνίσταται για ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο εξωμήτριας κύησης.

Θυμηθείτε όμως ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί ούτε αντικαθιστά καθιερωμένες αντισυλληπτικές μεθόδους, αλλά ο ρόλος του ξεκινάει όταν αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν αποτύχει.

Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ έχω πάρει το χάπι;

Μπορεί να συμβεί ενδομήτρια ή και εξωμήτρια κύηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά την εμφάνιση έμμηνου ρύσεως. Γι ‘ αυτό κρίνεται απαραίτητο, αμέσως μετά την περίοδο να γίνεται υπέρηχο της μήτρας και των ωοθηκών για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης.

1 ΣΧΟΛΙΟ