Τοπικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

enidatosi gia psoriasi
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τοπικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

Κρέμες, Αλοιφές, Τζελ και οτιδήποτε άλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις τοπικές εξάρσεις τις ψωρίασης.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν ψωρίαση αλλά δεν είναι εκτεταμένη, δηλαδή περιορίζεται σε ένα μικρό μέρος του σώματός τους μπορούν συνήθως να ακολουθήσουν μια τοπική θεραπεία.

Οι τοπικές θεραπείες για ψωρίαση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν κρέμες, τζελ και αλοιφές που τοποθετούμε στις προσβεβλημένες περιοχές.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τοπικών θεραπειών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι: υδροκορτιζόνη, βηταμεθαζόνη, καλσιπορένιο, κλοβεταζόλη, αλοβεταζόλη και ταζαροτένιο.

 

Κορτικοστεροειδής Κρέμες και Τζελ για την Ψωρίαση

Τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την τοπική θεραπεία της ψωρίασης είναι τα κορτικοστεροειδή.

Μην μπερδεύετε τα κορτικοστεροειδή με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για της ανάπτυξη των μυών.

Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται στο δέρμα με ψωρίαση λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Καταφέρνουν να μειώσουν την ερυθρότητα και τη φαγούρα στις ψωριακές πλάκες.

Μια ακόμα επιλογή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι οι κρέμες με κορτιζόνη που υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά και συνήθως έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε κορτιζόνη.

Οι πιο ισχυρές κρέμες για ψωρίαση, με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορτιζόνη απαιτούν ιατρική συνταγή.

Όσο ισχυρότερη είναι η δόση της κορτιζόνης που περιέχετε σε μια αλοιφή, τόσο χαμηλότερη είναι η τάξη στην οποία υπάγετε αυτή η κρέμα.

Τα στεροειδή κατηγορίας 1 είναι πιο ισχυρά από αυτά της κατηγορίας 7. Κάθε κατηγόρια είναι κατάλληλη για διαφορετικές περιοχές του δέρματος αλλά και για άλλες δερματικές παθήσεις και εξάρσεις.

Η υδροκορτιζόνη είναι η πιο ήπια από τις κρέμες στεροειδών και είναι διαθέσιμη χωρίς ιατρική συνταγή σε αναλογία 1%.

Πρόκειται για στεροειδές κατηγορίας 7, με ορισμένες παραλλαγές που μπορούν να αγγίξουν  και την κατηγορία 5. Η ψωρίαση τείνει να είναι πολύ επίμονη σε μια θεραπεία με αποκλειστική χρήση υδροκορτιζόνης.

Για να δείτε πιο καλά αποτελέσματα χρειάζεται να συνδυάσετε την αλοιφή υδροκορτιζόνης και με κάποια άλλη θεραπεία για τη ψωρίαση.

 

Παρενέργειες κορτικοειδών αλοιφών για τη ψωρίαση

Οι ισχυρές κρέμες που περιέχουν στεροειδή όπως η κλοβεταζόλη και η αλοβεταζόλη, έχουν παρενέργειες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία ραγάδων σε ορισμένες περιοχές που το δέρμα είναι πιο λεπτό όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα.

Αν χρησιμοποιείτε τα ισχυρά στεροδειδή σε μεγάλες επιφάνειες του σώματος αυξάνετε και η απορροφητικότητα τους κάτι που μπορεί να καταστείλει τη φυσική παραγωγή κορτιζόλης του σώματος σας.

Έτσι μειώνετε η ικανότητα σας να αντιμετωπίσετε άλλες καταστάσεις όπως μια λοίμωξη, έναν τραυματισμό ή κάποια χειρουργική επέμβαση.

Πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας σε ποιες περιοχές του σώματος μπορείτε να εφαρμόσετε τη κρέμα που σας έχει συνταγογραφήσει για να αποφύγετε τις οποιεσδήποτε παρενέργειες.

 

Μη στεροειδής κρέμες για την ψωρίαση

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλες οι κρέμες για τη ψωρίαση που δεν περιέχουν στεροειδή ή κορτιζόνη.

 

  • Αναλογίες βιταμίνης D: Τα παράγωγα της βιταμίνης Dομαλοποιούν την κυτταρική ανάπτυξη, και επιβραδύνουν την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων που η ψωρίαση κάνει να παράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
  • Ρετινοειδή: Αυτά τα φάρμακα προέρχονται από τη βιταμίνη Α. Εργάζονται μέσα στο DNA και ομαλοποιούν την ανάπτυξη των κυττάρων αλλά και την ωρίμανση τους. Η ρετινόλη, η δραστική ουσία αυτών των φαρμάκων μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα σας και να την κάνει περισσότερο ευαίσθητη στο φως του ήλιου.
  • Anthralin: Αυτό το φάρμακο επιβραδύνει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που παρατηρείται στην ψωρίαση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει κάνοντας το δέρμα σας πιο ομαλό και λείο. Όμως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όποτε το χρησιμοποιείτε γιατί λερώνει οτιδήποτε ακουμπά.
  • Αναστολείς καλσινευρίνης: Τα φάρμακα ανοσοδιαμορφώσεως, μειώνουν τη φλεγμονή χωρίς όμως να επιβαρύνουν με τις παρενέργειες των στεροειδών. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας, όμως κάποιοι γιατροί τα χρησιμοποιούν και για την ψωρίαση. Αυτά τα φάρμακα είναι ιδανικά για να χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος όπως το πρόσωπο και η βουβωνική περιοχή αλλά και για την ανάστροφη ψωρίαση.

 

Παρενέργειες μη στεροειδών φαρμάκων

Οι παρενέργειες των μη-στεροειδών είναι συνήθως λιγότερο ανησυχητικές από αυτές που εμφανίζουν τα στεροειδή, αλλά επίσης εμφανίζονται πιο αργά και σταδιακά και είναι  λιγότερο ισχυρές.

Πρόσφατα, δημιουργήθηκε μια αλοιφή που συνδυάζει ένα στεροειδές με καλσιπορένιο με σκοπό να πάρουν τα οφέλη και από τις δύο κατηγόριες αλλά να μην υπάρχουν δυσάρεστες παρενέργειες.

 

Όχι μόνο λιπαρές αλοιφές πια

Τα τοπικά φάρμακα για την ψωρίαση παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα που περιέχει αλοιφές για τις ξηρές περιοχές, κρέμες για τις υγρές, υδατικά τζελ, έλαια και αφρούς για τις περιοχές που καλύπτονται από τρίχες.

Αν η ψωρίαση σας καλύπτει μεγάλες περιοχές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θεραπείες σε μορφή σπρέι που υπάρχουν.

Όποια και αν είναι η περιοχή του σώματός σας που χρειάζεται να θεραπεύσετε, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί μόνο για αυτό.

Συζητήστε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας με το γιατρό σας.

 

Ποια είναι η καλύτερη κρέμα για την ψωρίαση;

Μια από τις καλύτερες κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία της ψωρίασης σε οποιαδήποτε περιοχή είναι το psorilax.

To psorilax δεν ανήκει στις κατηγόριες φαρμάκων που είδαμε πιο πάνω καθώς είναι μια φυτική κρέμα που έχει φτιαχτεί για να καταπραΰνει όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα της ψωρίασης.

Επειδή είναι φυτική η κρέμα δεν θα σας δημιουργήσει καμία αρνητική παρενέργεια όπως οι συνήθεις κρέμες. Αντίθετα έχει μια δροσιστική αίσθηση που θα σας ανακουφίσει και θα θέλετε να την φοράτε όσο πιο συχνά μπορείτε.