Τσιμπήματα ψύλλων

τσιμπήματα ψύλλων
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Τσιμπήματα ψύλλων

Πως να αντιμετωπίσετε και πως να ξεφορτωθείτε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά έντομα μήκους μικρότερου από ένα εκατοστό. Δεν έχουν φτερά, αλλά έχουν πολύ μακριά πίσω πόδια τα οποία χρησιμοποιούν για να πηδούν. Αναπαράγονται γρήγορα και συχνά ζουν σε υφάσματα και χαλιά.

Οικόσιτα και μη, τα ζώα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν με ψύλλους, που θα τα τσιμπούν συχνά.

Τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι πολύ οδυνηρά και προκαλούν έντονη φαγούρα.

Οι ψύλλοι μπορούν επίσης να μεταφέρουν ανθρώπινες ασθένειες. Πιο συνηθισμένη που έχει στοιχίσει και τη ζωή πολλών ανθρώπων στο παρελθόν, είναι η πανούκλα.

Το να έχετε κατοικίδια ζώα αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να μολυνθείτε και εσείς και να έχετε πολλά τσιμπήματα ψύλλων. Επίσης οι ψύλλοι μπορούν να εισχωρήσουν μέσα στο σπίτι σας και πάνω σε ένα ύφασμα ή και γούνα.

Μόλις θα μπουν στο σπίτι σας αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς και μπορούν να εξαπλωθούν σε όλα τα υφάσματα, τα χαλιά και τα στρώματα που υπάρχουν στο σπίτι σας.

 

Τι πρέπει να ξέρετε για του ψύλλους

Οι ψύλλοι κυρίως τρέφονται από μη οικόσιτα ζώα αλλά μπορούν να τσιμπήσουν και να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από τους ψύλλους καθώς μπορούν να επιζήσουν έως και 100 ημέρες χωρίς να δαγκώσουν (τραφούν δηλαδή) κάποιον, είτε άνθρωπο είτε ζώο.

Τα τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά συχνά δεν θα προκαλέσουν κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου.

Οι ψύλλοι είναι πολύ μικροί και έχουν ένα κόκκινο κεντρί. Συχνά οι ψύλλοι κυκλοφορούν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων.

Καθαρίστε σχολαστικά και τακτικά τα πατώματα, τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα και τα πλακάκια για να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από ψύλλους.

 

Με τι μοιάζουν τα τσιμπήματα των ψύλλων;

Τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους συνήθως εμφανίζονται γύρω από τα πόδια, και τους αστραγάλους.

Εάν δεν ελεγχθούν, οι ψύλλοι μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα και να σας τσιμπήσουν οπουδήποτε, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα τους.

Τα τσιμπήματα των ψύλλων είναι πολύ μικρά και έχουν ένα κεντρικό κόκκινο σημείο.

Τα τσιμπήματα συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων και μερικές φορές σχηματίζουν μια γραμμή.

Αφού σας τσιμπήσουν θα σχηματιστεί καύκαλο στην περιοχή που θα περιβάλλεται από ένα ελαφρύ κόκκινο φωτοστέφανο.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων τα τσιμπήματα των ψύλλων δεν δημιουργούν κάποια αντίδραση και μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητα.

 

Γιατί τσιμπούν οι ψύλλοι τους ανθρώπους;

Οι άνθρωποι είναι συχνά οι δευτερεύουσες επιλογές για τους ψύλλους, καθώς προτιμούν να τσιμπούν ζώα. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιηθούν από τους πεινασμένους ενήλικους ψύλλους που δεν έχουν βρει ακόμα κάποιο κατοικίδιο ζώο ή άλλο, πιο κατάλληλο οικοδεσπότη.

 

Συμπτώματα που μπορεί να δημιουργήσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρουσιάσουν αξιοσημείωτα συμπτώματα από ένα τσίμπημα ψύλλου. Γενικά, οι ψύλλοι δεν μεταφέρουν ασθένειες και μπορούν να σας μολύνουν μόνο αν έχουν τσιμπήσει πιο πριν κάποιον άλλο άρρωστο άνθρωπο.

Τα μικρά παιδιά και τα άτομα που είναι αλλεργικά μπορεί να παρουσιάσουν μια άσχημη αντίδραση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρήξιμο και φαγούρα.

Το δέρμα μπορεί να πρηστεί και να σας φαγουρίζει γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος. Το ξύσιμο του τσιμπήματος είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσει μια δευτερογενή μόλυνση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ψύλλοι θα είναι ενοχλητικοί και μπορεί να προκαλέσουν μια γενική μόλυνση στην οικία σας η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

 

Επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν από τα τσιμπήματα των ψύλλων

Υπάρχουν δύο κύριες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά τα τσιμπήματα των ψύλλων. Πρόκειται για αλλεργικές αντιδράσεις και δευτερογενείς λοιμώξεις.

Εάν ένα άτομο έχει τσιμπήματα ψύλλων και εμφανίσει και τα ακόλουθα συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ναυτία
 • Πρήξιμο στα χείλη ή το πρόσωπο

Ένα τσίμπημα ψύλλου μπορεί επίσης να μολυνθεί. Εάν μαζί με τα τσιμπήματα έχετε  διογκωμένους αδένες, ακραίο πόνο στην προσβεβλημένη περιοχή ή υπερβολική ερυθρότητα, πρέπει να μιλήσετε με γιατρό.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι ψύλλοι μεταφέρουν ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω τους τσιμπήματος τους, όπως πανώλη και τύφο.

 

Σκνίπες, κουνούπια και ψύλλοι

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για σκνίπες ιδιαίτερα όταν ταξιδεύουν και είναι αναγκασμένοι να κοιμηθούν σε κρεβάτια ξενοδοχείων. Τα τσιμπήματα των ψύλλων και τις σκνίπας είναι πολύ εύκολο να τα μπερδέψετε.

Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τις διαφορές στα τσιμπήματα μεταξύ αυτών των κοινών παρασίτων για να αποφύγετε τη λανθασμένη θεραπεία.

Ένας τσίμπημα ψύλλου θα εμφανιστεί σαν ένα μικροσκοπικό κόκκινο χτύπημα που περιβάλλεται από ένα μικρό κομμάτι φλεγμονώδους επιδερμίδας. Τα τσιμπήματα επίσης θα είναι επαναλαμβανόμενα εφόσον έχει μολυνθεί το σπίτι σας.

Ένα τσίμπημα σκνίπας θα μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός κουνουπιού με μια μεγάλη, πρησμένη και ερεθισμένη περιοχή. Ωστόσο, τα τσιμπήματα κουνουπιών τείνουν να είναι μεγαλύτερα και δεν εμφανίζονται σε μοτίβα όπως κάνουν οι σκνίπες και οι ψύλλοι.

Τα δαγκώματα κουνουπιών εμφανίζονται κυρίως τις ώρες γύρω από το ηλιοβασίλεμα ή τη νύχτα. Ένας ψύλλος μπορεί να δαγκώσει ανά πάσα στιγμή.

Λόγω του ότι ζουν στο κρεββάτι σας, οι σκνίπες θα προκαλέσουν διαλείποντα τσιμπήματα. Επίσης τα τσιμπήματα της σκνίπας δημιουργούν άμεσα φλεγμονή.

Οι ψύλλοι εμφανίζονται γενικά σε μικρές ομάδες και τσιμπούν εύκολα προσβάσιμο δέρμα. Μπορούν να είναι οπουδήποτε στο σώμα, αλλά τα τσιμπήματα στα πόδια και τους αστραγάλους είναι τα πιο συνηθισμένα.

Τα τσιμπήματα της σκνίπας τείνουν να εμφανίζονται σε ευθύ μοτίβο. Αν και μπορούν επίσης να εμφανιστούν οπουδήποτε, είναι πιθανότερο να τα συναντήσετε στο πρόσωπο, στον αυχένα και στα χέρια.

 

Θεραπείες ενάντια στα τσιμπήματα των ψύλλων

Οι θεραπείες για τσιμπήματα ψύλλων μπορεί να κυμαίνονται από απλά σπιτικά γιατρικά έως και φάρμακα:

 • Έλαιο τεϊόδεντρου tea tree oil
 • Θεραπευτική λοσιόν καλαμίνης
 • Κορτιζόνη
 • Ξύδι
 • Αντιισταμινικά φάρμακα

Για την αποφυγή μιας δευτερογενούς μολύνσεως είναι σημαντικό αν έχετε τσίμπημα από ψύλλο να μην το ξύσετε. Αν αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα με έναν από τους πιο πάνω τρόπους θα μειώσετε και την έντονη φαγούρα που δημιουργείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα των ψύλλων θα φύγουν χωρίς καμία περαιτέρω θεραπεία.

 

Τι πρέπει να κάνετε εάν ένα κατοικίδιο ζώο έχει ψύλλους

Τα κατοικίδια είναι ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο μπορούν οι ψύλλοι να εισέλθουν στο σπίτι σας.

Είναι πολύ σημαντικό  για αυτό το λόγο να ξέρετε πως πρέπει να αντιμετωπίσετε μια τέτοια μόλυνση στο σπίτι σας.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να συμβουλεύονται τον κτηνίατρο τους για να γνωρίσουν αν τα ζώο τους έχει ψύλλους και με ποιον τρόπο θα καταλάβουν ότι μπορεί να μολυνθεί.

Ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει μια σειρά από ανέξοδες και αποτελεσματικές θεραπείες ψύλλων.

Μετά τη θεραπεία του κατοικίδιου ζώου, η μόλυνση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ολόκληρο το σπίτι.

Οι ψύλλοι είναι δύσκολο να καταστραφούν, οπότε είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν το σπίτι σας έχει ψύλλους, περπατήστε γύρω στο σπίτι σας φορώντας λευκές κάλτσες. Αν παρατηρήσετε μικρές μαύρες κουκίδες στις πατούσες πιθανώς το σπίτι σας να έχει μολυνθεί με ψύλλους.

 

Συμβουλές για να απομακρύνετε τους ψύλλους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απαλλαγούμε από τους ψύλλους που έχουν μολύνει το σπίτι.

Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια ζώα σας θα ακολουθήσουν την απαραίτητη θεραπεία και απολυμάνετε διεξοδικά το σπίτι σας.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Καθαρίστε τη σακούλα στην ηλεκτρική σας σκούπα μετά από κάθε χρήση.
 • Καθαρίστε συχνά τα έπιπλα, το δάπεδο, τα πλακάκι και το κρεβάτι σας.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο τα φάρμακα που έχει προτείνει ο γιατρός και ο κτηνίατρος ανάλογα.

 

Με πληροφορίες από https://www.medicalnewstoday.com/articles/311941.php

https://www.healthline.com/health/flea-bites#flea-removal