Χρόνια προστατίτιδα και γονιμότητα

xronia prostatitida
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Χρόνια προστατίτιδα και γονιμότητα

 

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια ασθένεια που δεν μπορεί εύκολα να κατανοηθεί και να ερμηνευτεί, όμως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος προστατίτιδας.

Οι ερευνητές ακόμα αναζητούν αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της χρόνιας προστατίτιδας και της στειρότητας των ανδρών.

Ο αδένας του προστάτη έχει μέγεθος καρυδιού και αποτελεί κομμάτι του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Εκκρίνει ένα υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος.

Ο όρος προστατίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του αδένα του προστάτη. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια απλή μορφή που ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά.

 Δυστυχώς η χρόνια προστατίτιδα δεν είναι εξίσου απλή και είναι πολύ πιο κοινή από την οξεία προστατίτιδα. Επίσης, είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή. Πολλοί γιατροί δεν μπορούν εύκολα να την διαγνώσουν αλλά ούτε και να την αντιμετωπίσουν.

mens defence

 

 

Τα τελευταία χρόνια αρκετές έρευνες συνδέουν την προστατίτιδα με προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες.

Ένα μέρος της σύγχυσης με τη χρόνια προστατίτιδα και την ανδρική στειρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι μία, αλλά αρκετές διαφορετικές ασθένειες.

Όμως, δεν προκαλούν όλοι οι τύποι προστατίτιδας στειρότητα.

 

Τύποι χρόνιας προστατίτιδας

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 9% των ανδρών άνω των 18 ετών έχουν διαγνωστεί με χρόνια προστατίτιδα. Αυτή η διάγνωση μπορεί να είναι η έναρξη για μια από τις ακόλουθες συνθήκες:

 

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Αυτό το είδος προστατίτιδας προκαλείται από βακτήρια που μολύνουν τον αδένα του προστάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα δεν ανταποκρίνεται πάντα καλά στα αντιβιοτικά.

 

Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου

Η πιο συνηθισμένη αιτία της χρόνιας προστατίτιδας και η λιγότερο κατανοητή. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη παρουσίας βακτηρίων.

 

Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Αυτός ο τύπος προστατίτιδας δεν παρουσιάζει συμπτώματα αλλά μπορεί να διαγνωστεί από τα λευκά αιμοσφαίρια που βρίσκονται μέσα στα σπερματικά υγρά. Κάτι τέτοιο μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης γονιμότητας.

Η υπογονιμότητα έχει σχετιστεί με τους τύπους χρόνιας προστατίτιδας που προκαλούν πρόσμιξη των λευκών αιμοσφαιρίων με τα σπερματοζωάρια. Αυτό σημαίνει ότι η υπογονιμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας και της ασυμπτωματικής φλεγμονώδους προστατίτιδας. Πιθανότατα το χρόνιο σύνδρομο πυελικού πόνου δεν προκαλεί υπογονιμότητα.

mens defence

 

 

Πως επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια την γονιμότητα;

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού που καταπολεμούν τις μόλυνσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν παρουσιαστούν λευκοκύτταρα σε εκκρίσεις του προστάτη μειώνουν τη λειτουργία του σπέρματος, την ποιότητα του και εν κατακλείδι τη γονιμότητα του ασθενή.

Οι γιατροί δεν έχουν εξηγήσει ακόμα για ποιο λόγο τα λευκά αιμοσφαίρια έχουν αυτή την επίδραση στο σπέρμα. Ενδεχομένως να σχετίζεται με τα μόρια που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα μόρια είναι κατά 40% αυξημένα στα δείγματα σπέρματος στείρων ανδρών.

Μια άλλη πιθανή αιτία αλλά πιο σπάνια μπορεί να είναι ο ιστός ουλής που σχηματίζεται από την  μακροχρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Αυτός ο ιστός μπορεί να εμποδίσει το σπέρμα να περάσει μέσα στο σπερματικό υγρό. Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι ακόμα γνωστοί αλλά έχει διαπιστωθεί ότι τα λευκά αιμοσφαίρια εκκρίνουν ουσίες που αναστέλλουν τη λειτουργία του σπέρματος.

 

Μπορεί η υπογονιμότητα που έχει προκληθεί από τη χρόνια προστατίτιδα να θεραπευτεί;

 Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια σπάνια αιτία υπογονιμότητας που όμως μπορεί να θεραπευτεί. Εάν η χρόνια προστατίτιδα έχει προκληθεί από βακτήρια, τα αντιβιοτικά μπορούν να αναστρέψουν τόσο τη φλεγμονή όσο και τη στειρότητα.

 Σε περιπτώσεις που υπάρχουν λευκά αιμοσφαίρια χωρίς όμως τη παρουσία βακτηρίων υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεραπεία με αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει.

Οι βιταμίνες C, E και A και άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των σπερματοζωαρίων από τις επιδράσεις των αντιδραστικών μορίων του οξυγόνου.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν αν ληφθούν ως συμπληρώματα διατροφής όμως βρίσκονται επίσης και σε πολλά τρόφιμα όπως σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η γονιμότητα είναι μια περίπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από την εύρυθμη λειτουργία πολλών σωματικών διεργασιών. Η ανδρική υπογονιμότητα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων.

Οι πιθανοί δεσμοί της χρόνιας προστατίτιδας και της ανδρικής υπογονιμότητας ερευνώνται ακόμα. Περαιτέρω έρευνες θα βοηθήσουν στην εξήγηση της χρόνιας προστατίτιδας και πως μπορεί αυτή να συμβάλλει στην ανδρική γονιμότητα.

mens defence