Υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή;

θεραπεια διπολικης διαταραχης
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή;

 

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τη διάθεση των παθόντων. Η διπολική διαταραχή έχει αντίκτυπο στον τρόπο που ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται.

Το διπολικό σύνδρομο δεν είναι θεραπεύσιμο όμως, υπάρχουν πολλές θεραπείες και στρατηγικές που μπορεί να ακολουθηθούν από ένα άτομο για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του.

Χωρίς θεραπεία, η διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα επεισόδια στη διάθεση του ατόμου.

Τα άτομα με την πάθηση παρουσιάζουν εναλλαγές με περιόδους υψηλής διάθεσης που ονομάζονται μανιακά επεισόδια και χαμηλές περιόδους – καταθλιπτικά επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, ένα άτομο συχνά αισθάνεται χαρούμενος, έχει πολλή ενέργεια και είναι πολύ κοινωνικός.

Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, θα αισθάνεται λυπημένος, δεν θα έχει ενέργεια και δεν θα είναι κοινωνικός.

 

Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να διαχειριστείτε την πάθηση μακροπρόθεσμα.

 

Είναι η διπολική διαταραχή θεραπεύσιμη;

Τα σοβαρά επεισόδια με της εναλλαγές διάθεσης μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Οι υψηλές και χαμηλές περίοδοι μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο του ατόμου και την απόδοση του τόσο στην εργασία όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η διπολική διαταραχή σχετίζετε σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

Στην ερώτηση αν η διπολική διαταραχή είναι θεραπεύσιμη η πιο ξεκάθαρη απάντηση είναι όχι.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ούτε την πραγματική αιτία που διεγείρει την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής αλλά ούτε και κάποια οριστική θεραπεία.

Αν θέλετε μια πιο αναλυτική και περιεκτική απάντηση είναι ότι η θεραπεία της διπολικής διαταραχής είναι αρκετά περίπλοκη.

Τα άτομα με την πάθηση μπορεί να βιώσουν μεγάλες περιόδους κατά τις οποίες είναι εντελώς απαλλαγμένα από οποιαδήποτε συμπτώματα.

Με συνεχή θεραπεία και αυτοδιαχείριση των συμπτωμάτων τους, τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να έχουν σταθερή διάθεση για μεγάλες περιόδους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαστημάτων ανάκτησης, μπορεί να παρουσιάζουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Οι περίοδοι ανάκαμψης είναι αρκετά πιθανές σε ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή ενώ σε άλλα όχι.

Κάθε άνθρωπος βιώνει με πολύ διαφορετικό τρόπο τη διαταραχή, τα συμπτώματα της και τη θεραπεία της.

Εάν κάποιος εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα παρά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να μην κατηγορούμε το ίδιο το άτομο, αλλά να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους που θα βελτιώσουν τη θεραπεία.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εναλλαγών διάθεσης είναι ιδιαίτερα κοινά για τα άτομα με διπολική διαταραχή.

 

Πιθανές θεραπείες διπολικής διαταραχής

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για τη διπολική διαταραχή.

Κάθε άτομο με διπολική διαταραχή μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά σε κάθε μια θεραπευτική επιλογή. Συνήθως χρησιμοποιείτε ένας μοναδικός συνδυασμός θεραπειών.

Πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων είναι ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.

 

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διπολική διαταραχή είναι:

 • Σταθεροποιητές διάθεσης, όπως το λίθιο.
 • Ατυπικά αντιψυχωσικά, τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν και τα μανιακά και τα καταθλιπτικά επεισόδια και βοηθούν στη διατήρηση μιας σταθερής διάθεσης.
 • Τα αντικαταθλιπτικά, αν και δεν ανταποκρίνονται όσοι έχουν διπολική διαταραχή, καλά στα αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν μανιακά επεισόδια σε μερικούς ανθρώπους.

Μια έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματικότερη από την αποκλειστική χρήση φαρμάκων.

Ο τύπος ψυχοθεραπείας που είναι πιο αποτελεσματικός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συζητήστε με το γιατρό σας κάθε πιθανή επιλογή και βρείτε μαζί την καλύτερη δυνατή για τη περίπτωση σας.

Μια προσέγγιση δοκιμής και εκμάθησης θα σας βοηθήσει με όλες τις πτυχές της θεραπείας για τη διπολική διαταραχή. Είναι συχνά απαραίτητο να δοκιμάσετε διάφορες θεραπείες για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα.

 

Μακροπρόθεσμη διαχείριση των συμπτωμάτων και αυτο-φροντίδα

Αμέσως μόλις θα βρείτε το σωστό συνδυασμό θεραπειών, η συνέπεια σας σε αυτόν είναι κρίσιμη.

Η σωστή τήρηση του προγράμματος θεραπείας σας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και την επανεμφάνιση των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων .

Η μακροπρόθεσμη διαχείριση της διπολικής διαταραχής είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πρόγραμμα θεραπειών.

 

Τι μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι για να βοηθηθείτε με τα συμπτώματα της διπολικής

 • Δημιουργήστε μια καλή ισορροπία εργασιακής ζωής και ελεύθερου χρόνου
 • Υιοθετήστε έναν θετικό τρόπο σκέψης
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
 • Ασκηθείτε συχνά
 • Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα

Οι τεχνικές η αυτο-φροντίδας μπορούν να βελτιώσουν την ανάκαμψης σας και να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση σας.

Οι μεταβολές της διάθεσης που οφείλονται στη διπολική διαταραχή μπορεί να μην είναι πάντοτε δυνατόν να αποφευχθούν.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ένα άτομο με διπολική διαταραχή θα μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια εναλλαγών της διάθεσης του. Με διαφορές στρατηγικές θα μπορεί επίσης να μειώσει την επίδραση τους.

Διάφορες τεχνικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε εσείς τον έλεγχο των εναλλαγών της διάθεσης σας.

Επίσης για να βοηθηθείτε στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και να μην επιδεινωθούν μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ανάγνωση και ακρόαση μουσικής.

 

Τι να συζητήσετε με το γιατρό σας

Κανένας γιατρός δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την απόλυτη θεραπεία από τη διπολική διαταραχή. Όμως μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι η θεραπεία που έχετε συζητήσει με το γιατρό σας δεν λειτουργεί όπως θα θέλατε, μιλήστε με το γιατρό σας για να δοκιμάσετε και άλλες τεχνικές:

 • Φάρμακα
 • Ψυχοθεραπεία
 • Ομάδες υποστήριξης

Η συνεργασία με έναν αξιόπιστο γιατρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός θεραπειών για κάθε άνθρωπο.

Η συνέπεια στη θεραπεία μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων διάθεσης.

 

Πρόληψη αυτοκτονίας

 • Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει εκδηλώσει σημάδια ότι επιθυμεί να αυτοτραυματιστεί, να αυτοκτονήσει ή να πληγώσει κάποιο άλλο άτομο:
 • Καλέστε το 100
 • Μείνετε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια
 • Απομακρύνετε από κοντά του τυχόν όπλα, φάρμακα ή άλλα δυνητικά επιβλαβή αντικείμενα.
 • Ακούστε ότι έχει να σας πει χωρίς να τον κρίνετε.

 

Περίληψη

Η διπολική διαταραχή είναι μια διαχειρίσιμη ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τη διάθεση ενός ατόμου.

Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, η διπολική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια μανιακής και καταθλιπτικής διάθεσης.

Τα συμπτώματα αυτών των επεισοδίων επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή ενός ατόμου. Η διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να αυτοτραυματιστεί το άτομο ή ακόμα και να αυτοκτονήσει.

Με τη σωστή θεραπεία, ένα άτομο με διπολική διαταραχή μπορεί να καταφέρει να έχει μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς σοβαρά επεισόδια διάθεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εμφανιστούν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή να ζουν χωρίς συμπτώματα. Κάθε άτομο αντιμετωπίζει διαφορετικά την πάθηση.

 

Με πληροφορίες από: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324349.php