Υπόταση – Τι είναι, συμπτώματα και επιπλοκές

χαμηλη αρτηριακη πιεση υποταση
Μην το χάσετε!
Θέλεις να χάσεις τα κιλά των εορτών και σύνολο έως 10 κιλά σε 1 μήνα; 

-10 κιλά σε ένα μήνα!

Invalid email address
Λάβετε στο e-mail σας τον απόλυτο ΟΔΗΓΟ, εντελώς δωρεάν!

Υπόταση – Τι είναι, συμπτώματα και επιπλοκές

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι αυτό που αποζητούν πολλοί άνθρωποι και για μερικούς από αυτούς δεν προκαλεί καθόλου προβλήματα.

Όμως για πολλούς ανθρώπους η ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση – υπόταση- μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η υπόταση μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου.

 

Αρτηριακή πίεση μικρότερη από 90 συστολική και 60 -διαστολική- θεωρείται χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αιτίες της χαμηλής πίεσης μπορεί να είναι η αφυδάτωση ή ιατρικές και χειρουργικές διαταραχές. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί τη χαμηλή διαστολική πίεση ώστε να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε.

 

Υπόταση συμπτώματα

Για μερικούς ανθρώπους η χαμηλή πίεση μαρτυρά ένα υποκείμενο πρόβλημα, ειδικά όταν πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως:

 • Ζάλη
 • Λιποθυμία
 • Θολή όραση
 • Ναυτία
 • Κούραση
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Σοκ

 

Η σοβαρή υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως:

 • Σύγχυση, ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα
 • Κρύο δέρμα
 • Γρήγορη και κοφτή αναπνοή
 • Αδύναμος και γρήγορος παλμός

Αν έχετε σταθερά χαμηλή πίεση όμως δεν εντοπίζεται κανένα άλλο πρόβλημα και αισθάνεστε καλά τότε ο γιατρός σας πιθανότατα απλά να σας παρακολουθεί ως μια απλή επίσκεψη και εξέταση ρουτίνας.

Ακόμα και η περιστασιακή ζάλη μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα – συνήθως είναι το αποτέλεσμα κάποιας ήπιας αφυδάτωσης από την παραμονή στον ήλιο ή μετά από ένα πολύ ζεστό μπάνιο όπως σε τζακούζι ή ακόμα κι αν κάνατε χαμάμ.

Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό αν παρουσιάζετε συμπτώματα υπότασης επειδή μπορεί να είναι η αρχή κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος. Θα σας φανεί χρήσιμο να καταγράφεται σε μορφή ημερολογίου τα συμπτώματα σας και με ποιον τρόπο τα αντιμετωπίσατε.

 

Υπόταση αιτίες

Η πίεση του αίματος είναι ο τρόπος με τον οποίο μετράμε την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες από το αίμα κατά τη διάρκεια των κτύπων αλλά και της αδράνειας της καρδιάς.

Συστολική πίεση: Ο πρώτος αριθμός που βλέπουμε όταν μετράμε την πίεση μας είναι η ποσότητα πίεσης που παράγει η καρδιά όταν αντλεί αίμα μέσω των αρτηριών στο υπόλοιπο σώμα.

Διαστολική πίεση: Ο επόμενος αριθμός είναι η ποσότητα της πίεσης που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία, δηλαδή ανάμεσα στους κτύπους.

 

Οι τρέχουσες οδηγίες προσδιορίζουν μια φυσιολογική πίεση στα 120/80.

Κατά τη διάρκεια της μέρας η αρτηριακή πίεση ποικίλει ανάλογα με τη στάση του σώματος, το ρυθμό της αναπνοής, το επίπεδο του άγχους, τη φυσική μας κατάσταση, τα φάρμακα που παίρνουμε, τι τρώμε και τι πίνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Η πίεση συνήθως είναι χαμηλότερη το βράδυ και αυξάνεται απότομα όταν ξυπνάμε.

 

Πίεση του αίματος: Πόσο πολύ μπορεί να πέσει;

Αυτό που θεωρείται για εσάς χαμηλή πίεση μπορεί να είναι φυσιολογική για κάποιο άλλο άτομο. Οι περισσότεροι γιατροί θα θεωρήσουν μια πίεση πολύ χαμηλή μονάχα όταν προκαλεί συμπτώματα.

 

Υπόταση τιμές

Κάποιοι ειδικοί ορίζουν τη χαμηλή αρτηριακή πίεση σε τιμές χαμηλότερες από το 90 στη συστολική και κάτω από 60 στη διαστολική. Εάν οι τιμές υπότασης σας είναι χαμηλότερες από αυτά τα όρια πίεσης τότε έχετε χαμηλή πίεση.

Μια ξαφνική μείωση της της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μια αλλαγή από το 110 στο 90 στη συστολική για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία αν ο εγκέφαλος δεν λάβει επαρκεί ποσότητα αίματος.

Μια ξαφνική υπόταση μπορεί να σημαίνει ανεξέλεγκτη αιμορραγία, σοβαρές λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

 

Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπόταση

Ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη

Επειδή το κυκλοφορικό σύστημα αλλάζει γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η αρτηριακή πίεση είναι πολύ πιθανό να πέσει. Αυτό είναι φυσιολογικό και συνήθως η αρτηριακή σας πίεση επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τον τοκετό.

 

Καρδιακά προβλήματα

Κάποιες καρδιακές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζονται από βραδυκαρδία -χαμηλό καρδιακό ρυθμό-, προβλήματα καρδιακής βαλβίδας, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Ενδοκρινικά προβλήματα

Θυρεοειδικές παθήσεις όπως η παραθυρεοειδής νόσος, η ανεπάρκεια των επινεφριδίων (νόσος του Addison), η υπογλυκαιμία -χαμηλό σάκχαρο στο αίμα- και σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

 

Αφυδάτωση

Όταν το σώμα χάνει ποσότητες νερού από αυτό που χρειάζεται μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη και κόπωση. Πυρετός, εμετός, σοβαρή διάρροια, υπερβολική χρήση διουρητικών και η έντονη άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

 

Απώλεια αίματος

Αν χάσετε πολύ αίμα από κάποιο τραυματισμό ή μια εσωτερική αιμορραγία μειώνει την ποσότητα αίματος που βρίσκεται στο σώμα μας και οδηγεί σε σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

 

Σοβαρή μόλυνση – Σηψαιμία

Όταν μια λοίμωξη φτάσει στη κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης προκαλώντας σηπτικό σοκ.

 

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση – Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι από τις πιο επικίνδυνες αντιδράσεις του ανθρώπου σε τρόφιμα, ορισμένα φάρμακα, δηλητήριο εντόμων και στο λάτεξ. Η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, φαγούρα, πρήξιμο στο λαιμό και επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

 

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας

Η έλλειψη των βιταμινών Β12 και του φυλλικού οξέος κάνουν το σώμα να μη παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια – αναιμία- και προκαλείται την πτώση της πίεσης.

 

Παράγοντες κινδύνου υπότασης

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε αν και ορισμένες φορές είναι πιο συχνή σε άτομα ανάλογα με την ηλικία τους και άλλους παράγοντες.

 

Ηλικία

Είναι πιθανό να παρατηρήσετε πτώση της πίεσης σας μετά από ορθοστασία ή μετά το φαγητό ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 65 ετών. Η υπόταση γενικά επηρεάζει τα παιδία και τους νεαρούς ενήλικες.

 

Φάρμακα

Οι άνθρωποι που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα όπως οι Α αναστολείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χαμηλής πίεσης.

 

Ορισμένες ασθένειες

Η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης και κάποιες καρδιακές παθήσεις ανεβάζουν τον κίνδυνο να πέσει η πίεση σας.

 

Επιπλοκές της υπότασης

Ακόμα και οι μέτριες μορφές υπότασης μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, αδυναμία, λιποθυμία και κίνδυνο τραυματισμού από πτώσεις.

Η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει το οξυγόνο στο σώμα σας και να μην μπορεί να πραγματοποιήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του προκαλώντας βλάβες στην καρδιά και τον εγκέφαλο σας.